Alimentația nu foarte sanatoasa, stresul si oboseala au efecte negative asupra sanatatii ficatului.Detoxifierea organismului joaca unul dintre cele mai importante roluri in mentinerea sanatatii. In acest sens, ficatul, rinichii si pielea sunt organele care asigura excretia toxinelor.
Ficatul este organul care primeste cele mai multe atacuri din partea substantelor agresive care patrund in organism. Atat alimentele, cat si alcoolul, cafeaua, tutunul, virusurile extrem de agresive (precum virusurile hepatitice B si C) sau medicamentele ce incarca ficatul. Astfel, in timp, celulele hepatice pot fi distruse sau pot suferi degenerari grase (steatoza hepatica sau ficatul gras) sau fibrozante. Din aceasta cauza, va recomand cateva remedii naturiste pentru a combate toxinele acumulate.
Rostopasca trateaza hepatita A, hepatita B, ciroza hepatica si decongestioneaza ficatul. Are efect tonic si regenerator, stimuleaza secretia biliara si favorizeaza eliminarea bilei. Se beau doua cani de infuzie de rostopasca pe zi (o lingurita de planta la 250 ml de apa). Atentie! Administrata in exces provoaca dureri de pancreas, hepatita, iritatii, icter.
Sunatoarea este antiinflamator hepatic si intestinal. Se adauga o lingurita de planta uscata la 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita timp de 15-20 de minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 saptamani.
Ceaiul de anghinare scade colesterolul si elimina din corp toxinele. Are proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii sai previn bolile hepatice. Aceasta planta mentine un nivel scazut al colesterolului in sange. Se prepara o infuzie din 1 lingura frunze la 500 ml apa. Ceaiul se strecoara si se beau trei cani pe zi, cate una inaintea fiecarei mese principale. Cura trebuie sa dureze trei saptamani.
Usturoiul are efecte puternice antibacteriene si sunt benefice pentru intregul organism, dar ficatul utilizeaza din usturoi si alicina si seleniul. Acestea curata si protejeaza ficatul de toxinele periculoase care pot deteriora in timp ficatul.
Fructul de avocado mareste capacitatea ficatului de a se repara singur si poate avea efecte cu adevarat miraculoase. Cu doar doua avocado mancate pe saptamana, ficatul regenereaza semnificativ tesuturile afectate de toxine chiar si in numai o luna.
Si rozmarinul este foarte bun in cazul bolilor de ficat. O lingurita de planta se infuzeaza in 250ml de apa clocotita. Tratamentul dureaza doua saptamani.
Nucile contin aminoacizi importanti pentru ficat alaturi de acizii grasi Omega-3. Consumul lor regulat elimina amoniacul din ficat, compus care poate contribui la numeroase boli ale ficatului. In plus, nucile ajuta si la oxigenarea sangelui, iar un ficat bine oxigenat este un ficat mai eficient.
Siropul de sfecla rosie elimina pietrele de la ficat. Se fierb 5-6 sfecle intr-un litru de apa. Siropul se bea de cateva ori pe zi, timp de 2 luni.
Se prepara o infuzie din radacini de papadie: o lingurita de radacini uscate se fierb timp de 20 minute. Se beau cate 50 ml de 3-4 ori pe zi cu 15 minute inainte de masa.
Exista si uleiuri medicinale care combat hepatita. Uleiurile esentiale de menta si musetel stimuleaza secretia biliara si ajuta la calmarea crampelor. Se amesteca 2-3 picaturi cu o lingura de miere poliflora.