Sensibilitatea dentara reprezinta un disconfort al unuia sau mai multor dinti, si este o problema de ordin stomatologic des intalnita, cu care se confrunta foarte multi oameni, in special odata cu inaintarea in varsta. Aceasta este resimtita cu precadere atunci cand consumam alimente sau bauturi dulci, reci, fierbinti, cand dintele/dintii afectati intra in contact cu limba sau cu alti dinti sau atunci cand inspiram aer rece.
Sensibilitatea dentara poate fi:
Sensibilitate dentinara – apare atunci cand dentina (stratul din mijloc al dintelui) este expusa mediului oral exterior, cauza acestei expuneri fiind eliminarea stratului de protectie a smaltului si a cementului.
Sensibilitatea pulpara – apare ca o reactie a pulpei dintelui (pulpa care este alcatuita din fibre nervoase si vase de sange) la diferiti stimuli, provocand astfel durerea.
Cauze
Cauze locale: distrofiile de smalt si/sau abraziunea dintilor, atunci cand cariile se dezvolta rapid; perierea dintilor prea puternic; igiena bucala defectuoasa; eventuala sarire a smaltului in urma contactului cu agenti chimici; bruxismul; aparitia unor boli parodontale; aparitia unei muscaturi anormale la nivelul unuia sau mai multor dinti, ce duce la o presiune mare asupra anumitor zone ale dintelui, unde poate aparea o subtiere a smaltului; plombele vechi care nu au adaptare marginala; dintii fisurati sau fracturati ce pot retine bacteriile din placa, care ajung in pulpa generand o reactie inflamatorie; sensibilitatea post albire a dintilor.
Cauze generale: infectiile urechilor; sinuzitele; menstruatia; sarcina; convalescenta; avitaminoza; toxinele secretate de microorganimele din cavitatea bucala; problemele cardiace (infarct miocardic, angina).
Pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare, in primul rand trebuie sa mentinem o igiena orala corecta:
– periajul dentar trebuie sa se realizeze obligatoriu de doua ori pe zi dimineata si seara, tehnica de periaj sa fie corect aplicata: dintii se periaza dinspre gingie spre marginea libera a dintelui, se insista pe fiecare zona dentara cuprinsa in perii periutei de 8-10 ori, fara a aplica presiune mare,
– periuta de dinti este indicat sa aiba perii medii sau moi si se schimba la fiecare 2-3 luni,
– pastele de dinti folosite sa nu fie abrazive.
Periodic (macar o data la 12 luni) este indicat sa se efectueze detartraj si perij profesional in cabinetul stomatologic.
In cazul in care suferiti de bruxism (afectiune usor de depistat in cadrul controalelor periodice stomatologice) foarte eficienta este purtarea unei gutiere pe timpul noptii, in somn neputand controla scrasnitul dintilor.
In cazul in care deja s-a instalat sensibilitatea dentara tratamentul efectiv al acesteia se refera la folosirea pastelor de dinti desensibilizante, aplicarea locala a gelurilor cu fluor acasa sau in cabinet, aplicarea unor substante care au rolul de a sigila canaliculele dentare expuse, tratament care se realizeaza de catre medicul dentist in cabinet.