Auto-motivarea nu este simpla. Poate fi extrem de complex de explicat de ce o persoana este motivata la un moment dat si lipsita de orice fel de motivare peste putin timp. Unii oameni au tendinta de a trece rapid de la o stare la alta. Aceste fluctuatii de stari sunt o cauza (si un efect) al interactiunii dintre trasaturile de personalitate, tiparele comportamentale si nivelul de energie la o persoana.
Motivarea este cea care ne pune in miscare; ea ne stimuleaza gandurile si actiunile, impiedicandu-ne sa lenevim toata ziua. Dar motivarea este un element destul de capricios si schimbator. Motivarea personala mai variaza si altfel. Ceea ce motiveaza o persoana, lasa rece o alta. Pe unii ii motiveaza rezultatul, pe altii, banii, si exemplele sunt nenumarate.
Daca motivarea este un element atat de important, de ce se pierde? Gama de motive este destul de variata: dispare noutatea, exista prea multe probleme, prea multa rutina, nu iti place atat cat credeai… sau chiar daca nu se ajunge pana acolo, nu mai simti nevoia de a avansa, de a invata si a te dezvolta.
Dorinta de a avansa
Gandeste-te la felul in care poti avansa in cadrul departamentului tau. Motivul pentru care ne dorim o cariera este ideea implicita de a avansa. Daca iti doresti sa ajungi intr-o anumita pozitie, intereseaza-te cum poti sa faci acest lucru si foloseste aceasta idee ca stimul. Daca reusesti sa iti indeplinesti mai bine sarcinile, superiorii tai vor observa si vei obtine avansarea visata.
Perfectioneaza-te
Cu cat esti mai bine pregatita in ceea ce faci, cu atat mai motivata esti sau poti deveni. Stiind mai multe despre domeniul tau, despre concurenta, despre proceduri sau orice alte aspecte ale muncii tale, vei fi stimulata sa lucrezi mai bine si sa obtii rezultate mai bune, care la randul lor vor fi un stimul in sine.
Prin urmare, citeste carti de specialitate, fa cursuri, cauta date pe Internet, discuta cu persoane din acelasi domeniu care au success, mergi la conferinte, fa tot ce este necesar pentru a obtine informatii noi si a le sistematiza asa incat sa-ti fie utile si sa le poti pune in practica la momentul potrivit.
Cere mai multa precizie
Pentru a fi motivata, ai nevoie de un scop. Logic, scopul sau dorinta implica motivarea, nu si invers. Prin urmare, ar fi bine sa-i explici acest lucru sefului tau. Sau, daca este mai eficient astfel, fii proactiva: documenteaza-te si prezinta-i tu ideile tale, stimuland discutia asa incat sa ceri indirect mai multe detalii, pana ce vei avea in minte o idee clara a ceea ce urmeaza sa faci. Nu-ti fie teama ca ai putea parea incompetenta daca pui intrebari! Dimpotriva, arata ca iei in calcul parerea sefului si ca te intereseaza ceea ce faci.
Asuma-ti sarcini noi
Rutina isi are dezavantajele ei, intre care se numara pierderea interesului. Toata lumea are nevoie de noutate.
Oricat de mult ti-ar placea serviciul tau, prea mult timp petrecut facand aceleasi si aceleasi lucruri duce la plictiseala. Asta in afara de faptul ca traim intr-o societate mult prea dinamica pentru a putea supravietui fara inovatie.
Fii deci gata sa propui idei noi, sa preiei sarcini noi, proiecte noi, chiar si (sau mai ales) in calitate de lider sau coordonator. Arata ca stii sa gestionezi resurse, mai ales pe ale tale. Desigur ca este nevoie de timp pentru asa ceva, dar, cum totul se invata, vei ajunge sa indeplinesti si noile atributii cu ochii inchisi!
Stabileste o colaborare
Uneori se pierde mult prea mult timp cu detalii si proceduri adesea inutile sau greoaie. Munca lenta nu are cum sa te motiveze. Gandeste-te bine cum se face un anumit lucru si la cum ai putea sa-l faci altfel, mai repede sau mai usor. In aceeasi ordine de idei, daca munca iti ia mult prea mult timp, fie nu faci ceva cum trebuie, fie faci prea multe. E macar de datoria ta sa depui tot acest efort?
Daca vii primul si pleci ultimul de la birou, asa incat nu mai ai timp de nimic altceva, situatia nu are cum sa te motiveze, daca se extinde pe o perioada prea lunga de timp. Fii mai stricta cu ora la care ajungi la serviciu, cu cea la care pleci, cu ceea ce e datoria ta sa faci si pana unde. Nu trebuie sa cada in seama ta eroismul sau voluntariatul de fiecare data.
Creeaza-ti un mediu de lucru care sa te stimuleze
Fie ca este vorba despre biroul tau sau despre colegi, este mult mai interesant sa te trezesti dimineata sa mergi la serviciu stiind ca iti face placere locul in care iti petreci o mare parte din zi. Lipeste-ti pe perete citatul tau preferat, o expresie sau imagine care te stimuleaza, fotografia unei persoane pe care o admiri sau ultima distinctie primita. E ceva util si pentru moral, si pentru mentinerea motivarii.
Si colegii isi au partea lor in procesul de motivare. Daca te intelegi bine cu ei si, mai ales, conlucrati bine, fiecare aducandu-si contributia, lucrurile merg automat ca pe roate si nu ai cum sa nu fii multumita. Discuta cat mai mult cu ei, despre serviciu si nu numai. Cunoaste-i. Afla-le punctele tari si slabiciunile, modul de lucru si felul in care poti combina aceste detalii cu propriile inclinatii. Nu doar ca rezultatele vor fi optime, dar vei avea energie si pentru urmatorul proiect, cu posibilitatea de a-l gestiona chiar mai eficient!
Ambitia este buna, dar nu in exces
Ambitia trebuie sa fie un stimul, un factor care sa te duca mai departe, nu un factor de autodistrugere. Este minunat sa-ti doresti mai mult, dar nu trebuie sa uiti ca esti fiinta umana si nu o masinarie. Chiar daca vrei sa impresionezi, pe tine si pe altii, efortul exagerat va duce, inevitabil, la oboseala, epuizare… implicit, la scaderea capacitatilor, interesului, implicarii – si, intr-un final, a rezultatelor. Pe masura ce te perfectionezi, poti face tot mai multe, dar chiar si pentru aceasta exista o limita.
Sursa: www.eva.ro