Semnificatiile zilei de 11 februarie

bolnav_spitalAstazi este sarbatorita Ziua Mondiala a Bolnavului. Ea a fost instituita de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastoratia Lucratorilor Sanitari. Prima Zi Mondiala a Bolnavului a fost sarbatorita, asadar, in 1993, iar celebrarea ei solemna a avut loc la Lourdes, data fiind aleasa pentru a celebra prima aparitie a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Cu prilejul acestei zile sunt organizate, in intreaga lume, manifestari spirituale si caritabile atat in colectivitati, spitale, camine de batrani, cat si la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, saraci. In România, Ziua Mondiala a Bolnavului este marcata de comunitatile romano-catolice si greco-catolice prin slujbe religioase si rugaciuni care au loc in biserici, dar si prin vizitele reprezentantilor in spitale sau azile de batrani, oferind fructe, iconite, pliante, jucarii si alte mici daruri. Aceasta zi este dedicata tuturor bolnavilor, dar si lucratorilor sanitari, credinciosilor crestini, voluntarilor si familiilor celor suferinzi.

In 1809 este inventat vaporul cu aburi de catre inginerul american Robert Fulton.

In 1866 Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit sa abdice ca urmare a conjuratiei pregatite de coalitia dintre conservatori si liberal-radicali – “monstruoasa coalitie”.

In 1929 este inregistrata cea mai scazuta temperatura din România: -38,5°C la Bod in Depresiunea Brasovului. In acelasi an ia fiinta statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran, Papa exercitand puterea legislativa si executiva, prin intermediul unui corp de cardinali; Papa Pius al XI-lea semneaza cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acorda Vaticanului proprietatea exclusiva si jurisdictia suverana asupra unui cartier din N-V Romei, in schimbul recunoasterii de catre Papa a guvernului fascist.

In 1970 Japonia devine cel de-al patrulea stat din lume care lanseaza un satelit pe orbita Pamântului.

In 1971 este semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasarii armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa pe fundul marilor si al oceanelor si in subsolul acestora.

In 1991 se infiinta, la Haga, Organizatia Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de “Natiuni Unite Alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele si natiunile nereprezentate in cadrul ONU sa-si faca auzita vocea in organizatiile internationale.

In 1998 este licitat manuscrisul melodiei “Candle in the Wind”, rescrisa special de Elton John si de textierul sau, Bernie Taupin, pentru funeraliile printesei Diana.

In 2011 Hosni Mubarak, presedintele egiptean al vremii, demisiona in urma a doua saptamani de proteste ale populatiei.

In 1841 se naste Ioan D. Caragiani, folclorist si traducator, membru fondator al Societatii Academice Române; in 1847, Thomas Alva Edison – inventator si cercetator in domeniul electricitatii, care a realizat, printre altele, telegraful, fonograful, microtelefonul si lampa cu incandescenta; in 1882, Gheorghe Cucu – compozitor cunoscut mai ales datorita muzicii corale si prelucrarilor de folclor; in 1888, Nicolae Ionescu-Sisesti – medic, membru corespondent al Academiei Române; in 1921, Ion I. Inculet – inginer canadian de origine româna, autor si coautor a numeroase inventii sau inovatii patentate in diverse tari ale lumii, membru de onoare al Academiei Române; in 1926, Leslie Nielsen – actor canadian; in 1955, Costin Grigoras – scriitor si critic muzical român; in 1962, Sheryl Crow – cantareata Americana; in 1969, Jennifer Aniston – actrita americana; in 1981, Kelly Rowland – cantareata Americana; in 1982, Florin Lovin – fotbalist român, iar in 1992, Taylor Lautner – actor american.

In 1650 moare René Descartes, filosof francez, autor al celebrelor “Discurs asupra metodei” si “Meditatii metafizice”; in 1868, Leon Foucault – fizician francez, care a demonstrat, gratie pendulei, miscarea de rotatie a Pamântului; in 1886, Maria Burada – prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru; in 1963, Nicolae M. Popescu – preot si istoric, membru al Academiei Române; in 1973, Johannes Hans Daniel Jensen – fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1963; in 1981, Gabriel Dragan – poet si prozator român; in 1987, Radu Codreanu – biolog si citolog român, academician; in 1991, Vasile Nitulescu – actor roman; in 2012, Whitney Houston – cantareata americana, actrita si producatoare de filme, iar in 2013, Mihail-Radu Solcan – filosof român.

Adauga un comentariu

*