Astazi sarbatorim Valentine’s Day, Ziua Indragostitilor in traditia occidental. Aceasta zi il comemoreaza pe Sfantul Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscuta ca “Valentinsdag”. In Suedia este numita “ziua tuturor inimilor”.
România a inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s Day, desi deja avea o sarbatoare traditionala a iubirii de Dragobete – 24 februarie. Datorita marketing-ului intensiv, Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea, insa ca o zi in care mai mult femeile daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca femeile sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. In Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolata. Ca istorie a zilei pleaca din timpul imparatului roman Claudiu al II-lea, care era un luptator indarjit si avea o armata puternica. Insa, la un moment dat, majoritatea barbatilor romani refuzau sa mai mearga la lupta, preferand sa stea acasa cu sotiile si copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Insa exista Valentin, un preot crestin, care credea ca dreptul oamenilor de a sa casatori era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. Asadar el casatorea in secret cupluri, cununiile fiind facute in locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de imparat. Intr-un final, Claudiu l-a gasit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a placut personalitatea lui Valentin, considerandu-l un tanar intelept si l-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Cand Valentin l-a refuzat, a fost intemnitat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind “Adu-ti aminte de Valentin al tau”. Valentin a fost executat pe 14 februarie in anul 269 sau 270.
“Stramosul” acestei Zile a Indragostitilor este “Lupercalia”, sarbatoare celebrata in Roma Antica intre 13 si 15 februarie. Aceasta sarbatoare ajuta la purificare si fertilitate si implica ritualuri pagane, inclusiv sacrificarea unei capre si biciuirea femeilor care isi doreau sa aiba un copil. Interzisa de papa Gelasius I in 494, aceasta sarbatoare a a fost inlocuita de Valentine’s Day. Primele momente cand 14 februarie a inceput sa celebreze dragostea se inregistreaza in secolul al XIV-lea, cand apar primele scrieri de dragoste. Convinsi ca 14 februarie este ziua in care se aduna pasarile, englezii incep sa trimita biletele de dragoste pe care le numesc “My Valentine”. Geoffrey Chaucer mentiona aceasta sarbatoare populara in scrierile sale din 1382. Prima cutie cu bomboane de ciocolata decorata pentru Ziua Indragostitilor a aparut la sfarsitul anilor 1800, iar cel care a venit cu aceasta idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul ciocolatier. De-a lungul timpului de Ziua Indragostitilor au fost daruite o multime de cadouri impresionante. De exemplu, in 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regala din Chenonceau. De asemenea, in 1631, imparatul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, care a murit dupa ce a dat nastere celui de-al 14-lea copil.
Totodata, Ziua Indragostitilor este momentul pe care peste 220.000 de persoane il aleg in fiecare an pentru a cere in casatorie persoana iubita.