Astenia de primavara – ce este si cum o combatem

astenie (1)(1)Astenia de primavara este o stare care se instaleaza o data cu schimbarea vremii, organismul fiind nevoit sa se adapteze unui nou ciclu. Senzatia de oboseala si de slabiciune pe care unele persoane o resimt in aceasta perioadă este, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la conditiile noului sezon.

In cazurile puternice de astenie de primavara, neplacerile se pot transforma chiar in depresie in absenta tratamentului necesar.

In ceea ce priveste simptomatologia, astenia de primavara se instaleaza brusc, odata cu cresterea luminii. Astfel, cu cat luminozitatea este mai mare, cu atat efectul este mai brusc asupra organismului. Astenia de primavara se manifesta prin ameteli, dureri de cap,anxietate, stare generala proasta si prin lipsa de viata. Astenia de primavara este numita de cele mai multe ori ca fiind o depresie incipienta, deoarece aceleasi simptome se regasesc si in simptomatologie depresiei. Insa astenia de primavara nu poate fi considerata o depresie ca atare, dar netrata corespunzator sau neabordata corespunzator poate duce la depresie.

Femeile sunt mai predispuse la astenie de primavara decat barbatii, deoarece cauzele acestor simptome neplacute tin de schimbari hormonale odata cu adaptarea la vremea calda a primaverii si la luminozitatea crescuta. Astenia de primavara este legata si de alimentatie, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiente de vitamine si minerale.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primavara tin de pierderea interesului pentru activitatile care iti provoaca de obicei placere.

Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie si oboseala ii afecteza mai mult si pe cei care sufera de boli cronice.

Exercitiile fizice si petrecerea timpului in aer liber sunt doua modalitati excelente de a lupta cu astenia de primavara. Combina cele doua solutii si fa cat mai multa miscare in aer liber pentru a grabi trecerea la o stare mai buna de spirit.

Alimentatia corecta te ajuta sa depasesti astenia. Mananca fructe si legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursa. Cafeaua accentueaza uneori simptomele, dar o poti inlocui cu ceai verde, iar hidratarea corecta, cu mai multe lichide decat bei de obicei grabeste recuperarea.

In această perioada, organismul trebuie ajutat sa se adapteze, iar odihna ii asigura refacerea de care are nevoie. Dormi cel putin sapte ore pe noapte daca vrei ca nivelul de energie din timpul zilei sa fie optim.

 

 

Adauga un comentariu

*