Mineralele, importanta lor in pastrarea sanatatii

fierImportanta mineralelor pentru organism trebuie sa o luam in considerare, asa ca va recomand cam ce trebuie sa mancam pentru ca organismul sa nu aiba probleme.

Fierul

Fierul are rol important in formarea hemoglobinei si intra in compozitia globulelor rosii. Fierul asigura si o buna circulatie sanguina, prevenind astfel bolile cardiovasculare, ajuta la transformarea zaharului din sange în energie, oferind astfel rezistenta la efort. Un nivel optim de fier in sange ajuta si productia de enzime care joaca un rol important in crearea de noi celule, aminoacizi, hormoni si neurotransmitatori.

De asemenea, sistemul imunitar si glanda tiroida depind si ele de fier pentru a-si asigura functionarea corecta. Carenta de fier determina anemie feripriva, oboseala, slabiciune musculara, caderea parului, sensibilitate la infectii, dureri de cap, depresie, ameteli, lipsa poftei de mancare si paloare.

Surse bune de fier: carne, ficat, morcovi, linte, naut, soia, patrunjel, sfecla, spanac, galbenus de ou, cacao si ciocolata, semintele de chimion, de dovleac, de susan, branza tofu, maslinele si nucile.

seleniumSeleniu

Seleniul este un mineral ce participa activ in functionarea normala a membranei celulare, asigura protectia impotriva dezvoltarii bolilor canceroase, sustine functia pancreasului si contribuie la asimilarea vitaminei E.

De asemenea, seleniul este un puternic antioxidant intracelular, aceasta fiind una dintre cele mai importante calitati ale lui, protejeaza ficatul si ajuta la intarirea sistemului imunitar, amelioreaza bolile cardiovasculare, intarzie efectele imbatranirii, stimuleaza fertilitatea, protejeaza vederea si pielea, curata organismul de substante periculoase, ne mentine parul sanatos, combate matreata si are o actiune protectoare impotriva cancerului. Carenta de seleniu determina piele uscata si scuamoasa la nivelul scalpului, probleme cutanate, infertilitate, dar si boli canceroase.

Surse bune de seleniu: cereale integrale, soia, fructe de mare, nuci, orez brun, ananas, ciuperci si usturoi.

zincZinc

Zincul actioneaza indeosebi in procesele de oxidare ca activator al enzimelor, in special a celor digestive si are un rol esential in sinteza proteinelor, in excretia dioxidului de carbon, metabolismul oaselor, protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi de oxigen, detoxifierea organismului de alcool, in ficat, digestia proteinelor din alimente.

Zincul intervine in diviziunea celulara, protejeaza membranele celulare, regleaza nivelul si activitatea vitaminei A si intra in compozitia unor hormoni sau le controleaza secretia (insulina, hormoni tiroidieni, hormoni gonadotropi). Aportul corect de zinc s-a dovedit eficient si in cresterea imunitatii, prevenirea si tratarea racealilor, degenerescenta maculara, vindecarea leziunilor sau ADHD. Trebuie sa stiti ca, din pacate, absorbtia zincului este blocata de consumul cantitatilor insemnate de cofeina si alcool. Carenta de zinc conduce la tulburari digestive, acnee, cicatrizare dificila, unghii casante, uscaciunea pielii si caderea parului, dermatitele din zona nasului si a buzelor, tulburarile de comportament, lipsa vederii pe timpul noptii, hipogeuzia si hiposmia.

Surse bune de zinc: stridii, crustacee, linte, fasole, mazare, cereale, carne.

magneziuMagneziu

Magneziul are un rol deosebit de important in procesele fiziologice enzimatice, procesele metabolice, este tonic, antidrepresiv si tranchilizant. Are rol anticolesterolic si antiaterosclerotic, prevenind aparitia infarctului de miocard sau a accidentelor vasculare cerebrale.

De asemenea, magneziul este important pentru pastrarea sanatatii danturii. Carenta de magneziu poate determina spasmofilie, instalarea hipercolesterolemiei si aterosclerozei, hiperemotivitate, nervozitate, tremuraturi, ameteli, insomnii si fragilitatea unghiilor, parului si a dintilor. Magneziul participa si la transmiterea semnalului activator de la fibra nervoasa spre muschi, precum si la contractia musculara propriu-zisa.

Surse bune de magneziu: fructe de mare, fructe uscate, legume verzi, oleaginoase, cacao, seminte, cerealele neprelucrate, grau germinat, tarate de grau, nuci, apa dura, cafea, ceai.

Adauga un comentariu

*