Inflamarea mucoasei sinusurilor paranazale si aparitia unei secretii purulente in interiorul sinusurilor. Sinusurile paranazale sunt cavitati osoase pline cu aer; peretii ososi fiind captusiti de o mucoasa care se poate inflama in anumite conditii patogenice.
Exista 8 sinusuri- 2 sinusuri maxilare, 2 etmoidale, 2 frontale si 2 sfenoidale. Inatalnim doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung).
In cazul sinuzitei cronice simptomele nu dispar complet, intotdeauna mentinandu-se simptome usoare. In ambele cazuri, simptomele pot include:
– mucozitatile nazale persistente care sunt adesea galbene sau verzi (dar numai asta nu inseamna neaparat ca aveti sinuzita);
– febra;
– durere si presiune in zona infectata a sinusurilor;
– tuse in timpul zilei (tusea se poate inrautati in timpul noptii) din cauza secretiilor care se scurg din sinusuri;
– ochii umflati, mai ales dimineata;
– respiratie greoaie;
– bolnavul simte un miros neplacut (acesta provine din sinusurile infectate);
– diminuarea simtului gustului si a mirosului;
– dureri de dinti;
– stare permanenta de oboseala.
Sinuzita acuta este in mod obisnuit cauzata de catre o infectie virala si deseori se dezvolta rapid. Dureaza de obicei 4 saptamani sau mai putin, si simptomele incep sa dispara intr-o saptamana fara tratament. Sinuzita acuta produsa de infectia bacteriana este mai putin probabil sa se vindece de una singura si poate duce la aparitia sinuzitei cronice sau a complicatiilor in care infectia se raspandeste la distanta de sinusuri. Secretiile nazale care contin puroi si care se agraveaza dupa 5 zile sau persista mai mult de 10 zile, reprezinta un argument destul de solid pentru sinuzita acuta produsa de infectia bacteriana.
Sinuzita cronica este in mod obisnuit cauzata de catre o infectie bacteriana sau fungica. Aceasta infectie poate fi dificil de tratat. Daca sinuzita cronica nu se vindeca dupa utilizarea a doua antibiotice diferite, se poate consulta medicul, in legatura cu necesitatea interventiei chirurgicale sau a testelor alergologice. Sinuzita cronica poate duce la aparitia modificarilor permanente ale membranei mucoase care captuseste sinusurile si predispune la sinuzite repetate.
Riscul dezvoltarii sinuzitelor creste daca a fost prezenta recent o raceala, alta infectie virala sau bacteriana, sau o infectie de cai aeriene superioare. De asemenea, rinitele alergice cronice pot duce la aparitia sinuzitelor.