Multe persoane acuză frecvent stări de oboseală și letargie pe parcursul întregii zile, însă doar jumătate dintre cazuri sunt provocate de afecțiuni medicale precum lipsa de fier sau probleme ale tiroidei.
De cele mai multe ori, oboseala are ca principală cauză comportamente specifice ale stilului de viață, adesea ignorate. Iată, așadar, 7 motive inedite pentru care ești mai mereu lipsit de energie!
Ești perfecționist
Perfecționismul se ,,hrănește” cu energie, îngrijorare și o continuă analizare a deciziilor, susțin specialiștii.
Totodată, persoanele ce tind spre perfecționism se confruntă, de obicei, cu insomnii, stări de anxietate, o continuă analizare a propriei persoane și a deciziilor pe care le iau, precum și cu stări de stres, factori ce provoacă oboseală și chiar extenuare.
Consumi prea multă cafea
Cofeina este un stimulent, însă consumul ei trimite un mesaj glandelor suprarenale pentru a produce hormoni de stres precum adrenalină și cortizol.
Astfel, după o ceașcă de cafea sau ceai, nivelul de energie este unul crescut, doar că pe măsură ce zahărul este eliminat din corp, organismul se ,,prăbușește”, resimțind și mai acut starea de oboseală.
Specialiștii susțin că, pe termen lung, consumul de cafea obosește și mai mult persoana în cauză și recomandă eliminarea acesteia și înlocuirea ei cu alimente sănătoase și nutritive.
Consumi prea mulți carbohidrați
Alimentele bogate în carbohidrați (paste, pâine, ciocolată, biscuiți etc) sunt greu de digerat, fapt pentru care organismul își epuizează o rezervă importantă de energie pentru a duce la bun sfârșit acest proces.
Așadar, oboseala ști lipsa de energie apar în momentul în care corpul nu primește suficienți nutrienți precum vitamine și minerale. Fructele colorate și legumele trebuie neapărat să se regăsească în alimentația ta.
Ciclul menstrual
Multe femei suferă de insomnii înaintea și în timpul ciclului menstrual, arată studiile.
Astfel, apar schimbări hormonale care se produc, de obicei, cu 11 zile înainte de apariția menstruației: insomnii sau, dimpotrivă, stări de somnolență, coșmaruri și flatulență, motiv pentru care femeile resimt mai acut oboseala în timpul zilei.
Nu consumi suficiente proteine
Medicii recomandă consumul pe proteine pe tot parcursul zilei pentru a menține un nivel de energie stabil. O bună sursă de proteine o reprezintă peștele, carnea, brânza, tofu, fasolea, lintea, iaurtul , nucile și semințele.
Diabet de tip 2 nediagnosticat
Stările de oboseală însoțite de probleme de vedere, sete constantă și urinări frecvente, toate acestea pot fi simptomele diabetului de tip 2.
Un nivel scăzut de testosteron
În cazul bărbaților, oboseala, însoțită de căderea părului, pierderea masei musculare și a libidoului, lipsa puterii de concentrare, pot fi provocate de un nivel redus al hormonilor sexuali.
Sursa: www.clicksanatate.ro