Astazi este Ziua Mondiala a Astmului. Initiata in 1998, aceasta Zi a fost creata cu scopul de a spori gradul de constientizare a publicului fata de gravitatea astmului si de a sublinia masurile pentru prevenirea acestuia. Manifestarile sunt organizate de Global Initiative for Asthma (GINA) in colaborare cu grupurile specializate in tratarea acestei afectiuni din intreaga lume. Cu aceasta ocazie institutiile medicale atrag atentia pacientilor asupra astmului, atat prin activitati educationale, cat si prin diverse manifestari. Conform informatiilor oferite de Societatea Romana de Pneumologie, in Romania exista aproximativ un million de personae suferinde de astm bronsic – dintre care doar 10% sunt identificati si se afla sub tratament, iar riscul de aparitie a bolii inregistreaza o crestere in mediul urban. Pentru o informare mai buna sunt publicate diverse materiale care evidentiaza factorii vinovati de imbolnaviri, cum ar fi materialele izolante si lacurile utilizate in constructia caselor.
In 1877 este publicata scrisoarea lui George Baritiu – “Epistola respectuoasa catre femeile noastre” – in “Gazeta de Transilvania” prin care indeamna pe româncele din Ardeal sa formeze comitete de strangere a donatiilor pentru ajutorarea armatei române si a ranitilor de pe front.
In 1895 are loc demonstratia functionarii primei statii de radioreceptie, de catre savantul rus Aleksandr Popov.
In 1925 se infiinteaza Camerele de Comert si de Industrie din România.
In 1986 Echipa de fotbal Steaua Bucuresti cucereste, pentru prima data in istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni, invingand in finala echipa spaniola “FC Barcelona” cu cu 2–0, cand portarul Helmut Duckadam reuseste o performanta unica in lume, aparand 4 lovituri de la 11 metri, meci disputat la Sevilla, pe stadionul “Ramon Sanchez Pizjuan”.
In 1987 este anuntata oficial extragerea primelor cantitati de titei din subsolul marin al platoului continental românesc al Marii Negre.
In 1833 se naste Johannes Brahms, compozitor, pianist si dirijor german; in 1840 Piotr Ilici Ceaikovski – compozitor rus; in 1961, Rabindranath Tagore – poet indian, laureat Nobel pentru Literatura in 1913; in 1901, Gary Cooper – actor american; in 1919, Eva Perón – sotia presedintelui argentinian Juan Perón; in 1931, Stefan Iures – scriitor român, iar in 1939, Sidney Altman – biolog canadian, laureat Nobel pentru Chimie in 1989 pentru cercetarilor sale asupra proprietatilor catalitice ale ARN.
In 399 i.Hr. moare Socrate, filosof grec; in 1937, George Topirceanu – poet român; in 1938, Octavian Goga – poet, dramaturg si om politic român, iar in 2007, Octavian Paler – prozator, eseist, reputat jurnalist si editorialist român, comentator al fenomenelor politice si culturale românesti.