Liliacul este un arbust originar din Asia Mică, foarte apreciat pentru florile sale minunate și parfumate. Liliacul are și numeroase puteri vindecătoare, fiind un remediu naturist excelent pentru sănătate și frumusețe.
În scop terapeutic, de la liliac se folosesc scoarța tulpinii, frunzele și florile, fiecare dintre ele având perioade diferite de recoltare și tehnici diferite de uscare.
Astfel, frunzele și florile de liliac au efecte tonice, astringente și revulsive și pot alina mai multe suferințe interne: boli reumatice, hepatice, respiratorii, digestive, dar și diabetul.
Arsuri
Frunzele de liliac sunt un remediu excelent în cazul arsurilor de tot felul. Pentru tratament, frunzele de liliac se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă.
Se lasă infuzia la răcit, iar când este doar călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine timp de 24 de ore. Pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce, deoarece va agrava rana.
Pansamentul trebuie umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele. După 24 de ore se va scoate pansamentul, care înlătură şi primul strat de impurităţi, şi arsura, lăsând locul curat şi sterilizat. În final, pielea va rămâne catifelată şi elastică, fără nicio urmă de arsură.
Insomnie
Se administrează câte trei căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere. Un ceai mai puternic în combaterea insomniei se obține dacă la prepararea infuziei adăugăm și o linguriță de flori de lavandă.
Respirație urât mirositoare
Se clătește gura cu infuzie de flori de liliac (1 lingură de plantă la 300 ml de apă clcootită) după fiecare masă și seara, înainte de culcare.
Curățarea tenului
Cu frunze de liliac fierte în lapte dulce se pot face spălături pe faţă, pentru curăţarea unui ten cu pete. În cazul unui ten înroşit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite şi înmuiate în apă călduţă îl vor calma, înviora şi îi vor conferi supleţe.
Afecțiuni reumatice
Se masează seara locurile dureroase cu ulei terapeutic din flori de liliac. Un remediu mai eficient se obține dacă atunci când preparăm uleiul terapeutic adăugăm și 2 lingurițe de rozmarin.
Sursa: www.clicksanatate.ro