Astazi este o zi plina de semnificatii. La nivel mondial se sarbatoreste Ziua Internationala a Familiilor si Ziua Latinitatii, iar in Romania avem doua zile nationale, Ziua Medicului Veterinar si Ziua Familiei Române.
Ziua Internationala a Familiei a fost instituita de Adunarea Generala a ONU la 20 septembrie 1993, in vederea sensibilizarii asupra importantei institutiei familiei, promovarii cunostintelor despre tendintele socio-economice si demografice care afecteaza familia si stimularii raspunsurilor la provocarile cu care se confrunta astazi familia contemporana. De asemenea, aceasat zi promoveaza dezvoltarea si implementarea politicilor in actiunile pentru reducerea saraciei familiilor, asigurarea locurilor de munca si a echilibrului familiei, integrarea sociala si solidaritatea intre generatii. “Familiile sustin societatea, iar relatiile intre generatii duc aceasta mostenire mai departe in timp”, declara Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon.
Ziua Latinitatii este instituita in decembrie 2000 cand, la Paris, la Congresul Uniunii Laine, se decide marcarea constituirii acestei Uniuni, din data de 15 mai 1954. Aceasta data marcheaza inceputul unei perioade in care statele latine au creat mecanisme care sa permita protejarea bogatiei culturale a lumii latine. Uniunea Latina reuneste 36 de state cu limba si cultura de origine latina, printre care si România. Scopul principal al acestui organism este de a promova mostenirea culturala a tarilor latine, fie prin organizarea de manifestari culturale, fie prin concursuri de limbi romanice ori prin proiecte care vizeaza terminologia stiintifica si tehnica in limbile neolatine.
Ziua Nationala a Medicului Veterinar este strans legata de aceasta data prin mai multe evenimente importante pentru comunitatea veterinarilor români. Astfel, pe 15 mai 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, dadea un decret prin care incepea sa functioneze “Scoala de Medicina Veterinara”, in cadrul “Scolii de Medicina si Farmacie”, infiintata de Carol Davila. In 1871, 14 medici veterinari au semnau o “Declaratiune” ce a stat la baza infiintarii “Societatii de Medicina Veterinara”, desfiintata in 1949, dar reinfiintata in 1971, care in 1990 isi schimba numele in “Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania”. In 1994, la Congresul National de Medicina Veterinara, aceasta data este aleasa ca “Ziua Nationala a Medicului Veterinar”. In 1998 se infiinteaza Colegiul Medicilor Veterinari din România.
Ziua Familiei Române este instituita in 1994, cand Guvernul României decide marcarea Zilei Internationale a Familiei printr-o sarbatoare nationala a familiilor care implinesc 50 de ani de casnicie. Cu aceasta ocazie le sunt inmanate diplome de onoare intr-un cadru festiv si au loc spectacole special pregatite pentru aceste familii deosebite.
In 1618 Johannes Kepler confirma descoperirea celei de-a treia legi a miscarii planetelor, pe care a descoperit-o prima data pe 8 martie, insa in urma unosr calculi ulterioare a respins idea pana a ajuns la noi rezultate.
In 1918 este patentata prima mitraliera din lume de catre James Puckle, un avocat din Londra.
In 1861 se infiinteaza, la Bucuresti, prima Scoala Româneasca de Medicina Veterinara.
In 1868 este datat “Pronunciamentul de la Blaj”, prin care se cerea autonomia Transilvaniei si repunerea in vigoare a legii prin care limba româna este declarata limba oficiala in Transilvania, alaturi de maghiara si germana.
In 1928 apar pentru prima oara Mickey Mouse si Minnie Mouse in filmul “Plane Crazy” al lui Walt Disney.
In 1940 sunt pusi in vanzare primii ciorapi din nylon, in SUA.
In 1838 se naste Nicolae Grigorescu, pictor român; in 1845, Ilia Ilici Mecinikov, microbiolog, imunolog, anatomist si zoolog rus, cu cercetari importante de pionierat in domeniul sistemului imunitar si inventatorul tratamentului holerei, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1908; in 1859, Pierre Curie – fizician francez, laureat Nobel pentru Fizica in 1903; in 1891, Mihail Bulgakov – romancier si dramaturg rus; in 1933, Andrei Blaier – regizor român de film, iar in 1956, Gino Iorgulescu – fotbalist român.
In 1873 moare Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei si al Tarii Românesti, primul domn al Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Românesti; in 1938, Gheorghe Marinescu – medic neurolog român, iar in 1995, Eric Porter – actor englez de teatru, film si televiziune.