Astazi este o zi cu tripla semnificatie: Ziua Mondiala a Lumanarilor Aprinse, Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei si Ziua Mondiala a Societatii Informationale.
Ziua Mondiala a Lumanarilor Aprinse este serbata anual in a treia duminica a lunii mai. In aceasta zi comunitatea internationala consemneaza astfel Ziua internationala de comemorare a persoanelor decedate din cauza dezastruoasei boli SIDA. Dedicarea unei zile oficiale de pomenire a persoanelor rapuse deaceasta maladia vine din necesitatea de a atrage atentia opiniei publice asupra caracteristicilor infectiei HIV/SIDA, constientizarii riscului de infectare cu HIV, cunoasterea metodelor de transmitere si de protejare de acest virus, formarea unei atitudini tolerante fata de persoanele afectate de HIV/SIDA, precum si sporirea accesului populatiei la serviciile de testare benevola, diagnosticare, tratament profilactic si specializat.
Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei a fost aleasa astazi deorece este data la care homosexualitatea a fost scoasa de pe lista bolilor de catre OMS in 1990. Este o zi in care se doreste punctarea contributiei pe care persoanele cu aceasta orientare sexuala o aduc societatii. Prima sarbatorire a acestei zile a avut loc in 2005.
Ziua Mondiala a Societatii Informationale se sarbatoreste astazi pentru a marca semnarea, la aceasta data, a primei Conventii Internationale a Telegrafului si crearii Asociatiei Internationale a Telecomunicatiilor. Pana in 2006 a purtat numele de Ziua Mondiala a Telecomunicatiilor. Insa dupa Summitul Mondial pentru Societatea Informationala – WSIS – Adunarea Generala a Natiunilor Unite a schimbat denumirea in Ziua Mondiala a Societatii Informationale, subliniind astfel importanta acestui subiect in agenda politica mondiala. Scopul acestei zile este de a constientiza posibilitatile pe care utilizarea tehnologiilor informationale si comunicatiilor – TIC – le poate aduce intregii societati.
In 1395 are loc Batalia de la Rovine, una dintre cele mai importante batalii din istoria Tarii Românesti.
In 1792 este infiintata bursa de pe Wall Street – cel mai important sediu al bursei mondiale.
In 1902 arheologul grec Valerios Stais descopera Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozitiilor astronomice.
In 1957 regizorul Ion Popescu-Gopo este premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’Or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat “Scurta istorie”.
In 1995 Constantin Lacatusu devine primul român care ajunge pe cel mai inalt varf al lumii, Everest, de 8.848 m.
In 1901 se naste Pompiliu Constantinescu, critic literar român si Romul Ladea – sculptor român; in 1904, Jean Gabin – actor francez; in 1936, Dennis Hopper – regizor si actor american; in 1949, Gelu Colceag – regizor si actor român, iar in 1961, Enya (Eithne Ni Bhraonain) – solista vocala irlandeza.
In 1510 moare Sandro Botticelli, pictor al Renasterii Florentine; in 1818, Tadataka Inō – cartograf si topograf japonez, cel care completeaza prima harta a Japoniei folosind metode moderne de masurare topografica, iar in 2012, Donna Summer – cantareata americana.