Astazi este Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, adoptata de Adunarea Generala a ONU din 20 decembrie 2002. Aceasta zi a fost creata din nevoia de a intari potentialul cultural ca modalitate de atingere a prosperitatii, dezvoltarii durabile si coabitarii pasnice globale. Pe plan mondial, UNESCO joaca un rol important in promovarea diversitatii culturale, insa exista numeroase alte institutii si organizatii internationale care promoveaza diversitatea dintre popoare si culturi, ca sursa de bogatie si creatie. Uniunea Europeana are si ea un rol extrem de important in promovarea diversitatii de orice fel in cadrul popoarelor de pe continentul European, chiar deviza UE fiind “Unitate in diversitate”. Acest termen, “diversitate”, a fost folosit in cadrul UE pentru prima data in anul 2000,mentionat official pentru prima data in “Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa”, incheiat in 2004
In 1877 Mihail Kogalniceanu proclama, in Parlamentul României, in numele guvernului, independenta – expresie a dorintei intregului popor, primita cu mare bucurie.
In 1881 este infiintat serviciul american de Crucea Rosie, de catre Clara Barton. In 1904 se infiinteaza, la Paris, “Federatia Internationala de Fotbal” – FIFA.
In 1961 are loc premiera spectacolului “Cum va place”, de William Shakespeare, in montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola in rolul Rosalindei, moment de referinta pentru dezvoltarea teatrului românesc.
In 1965 debuteaza, la Televiziunea Româna, emisiunea “Teleenciclopedia”, care va detine recordul de audienta pana in anul 1990.
In 2004 are loc, la Moscova, prima reuniune la nivel inalt intre Federatia Rusa si reprezentantii celor 25 de state membre ale Uniunii Europene, moment in care este semnat un protocol prin care se afirma sustinerea Rusiei de catre UE pentru aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului.
In 1688 se naste Alexander Pope, poet englez; in 1826, Karl Storck – sculptor român de origine germana; in 1844, Henri Rousseau – pictor francez; in 1855, Constantin Dobrogeanu-Gherea – critic literar român; in 1860, Willem Einthoven – fiziolog olandez, inventatorul electrocardiografului, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1924; in 1880, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu) – poet, prozator si publicist român; in 1897, Smaranda Braescu – aviatoare si parasutista româna; in 1904, Robert Montgomery – actor american; in 1906, Profira Sadoveanu – prozatoare, fiica lui Mihail Sadoveanu; in 1932, Ileana Vulpescu – prozatoare si traducatoare româna, iar in 1980, Gotye – cantaret belgiano-australian.
In 1639 moare Tommaso Campanella, filosof Italian; in 1928, Hideyo Noguchi – medic bacteriolog japonez; in 1964, Tudor Vianu – filosof, estetician, critic literar, scriitor, comparatist si memorialist român; in 1973, Grigore Moisil – matematician român, iar in 1994, Stefan Tapalaga – actor român de teatru si film