Semnificatiile zilei de 28 mai

cinaceadetaina_14661800In 1936 matematicianul englez Alan Turing trimite spre publicare articolul „Despre numerele calculabile cu aplicatii in Entscheidungsproblem”, articol in care a introdus conceptul de masina Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricarui algoritm rulat de un calculator.

In 1961 ziarul britanic The Observer publica articolul avocatului englez Peter Benenson, „Prizonierii uitati”, declansand o campanie de scrisori care stau la baza infiintarii organizatiei pentru apararea drepturilor omului “Amnesty International”.

In 1968 este rejudecat „Procesul Patrascanu”, moment in care Tribunalul Suprem ii achita pe toti membrii „lotului Patrascanu”, iar Lucretiu Patrascanu este declarat erou national.

In 1971 este lansata statia interplanetara sovietica „Marte-3″, care devine satelit artificial al acestei planete din noienbrie 1971 si depune pe suprafata ei primul agregat automat care comunica date stiintifice din mediul martian.

In 1977 se inaugureaza Muzeul Tropaeum Traiani si replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialisti români.

In 1992 este semnat, la Bucuresti, “Tratatul româno-american pentru incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor”.

In 1999 este expusa publicului din nou publicului capodopera lui Leonardo da Vinci, “Cina cea de Taina”, la Milano, Italia, dupa 22 de ani de lucrari de restaurare, cu unele reguli: vizitatorii au obligatia de a privi de departe panza si nu pot sta decat 15 minute.

In 1779 se naste Thomas Moore, poet irlandez; in 1830, Carl Filtsch – pianist si compozitor sas; in 1908, Ian Fleming – scriitor britanic; in 1913, George Macovescu – publicist, prozator, diplomat si politician român; in 1955, Nicolae Robu – inginer, profesor universitar si politician român, rector al Universitatii „Politehnica” din Timisoara; in 1968, Kylie Minogue – compozitoare si cantareata australiana, producatoare si actrita, iar in 1974, Tudor Chirila – actor, cantaret si compozitor român.

In 1849 moare Anne Brontë, scriitoare engleza, cea mai mica dintre surorile Brontë; in 1964, Simion Barnutiu – politician român, istoric, filozof si profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revolutiei de la 1848 in Transilvania; in 1937, Alfred Adler – doctor si psiholog austriac, fondator al scolii de psihologie individuala, a doua scoala vieneza de psihoterapie; in 1963, Ion Agârbiceanu – scriitor român, membru al Academiei Române, iar in 1985, Serban Titeica – fizician român, vicepresedinte al Academiei Române si fondatorul scolii române de fizica teoretica.

Adauga un comentariu

*