Astazi este Ziua Mondiala a Oceanelor, stabilita in 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia, insa oficial recunoscuta de ONU abia in decembrie 2008. Aceasta zi are rolul de a reaminti importanta pe care o au oceanele lumii pentru planeta si populatia sa. Din cauza provocarilor enorme cu care se confrunta acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca intreaga populatie a planetei sa ia masuri pentru a proteja oceanele, pentru generatiile prezente si viitoare. Poluarea globala si pescuitul in exces au dus la scaderea drastica a populatiei majoritatii speciilor marine. Oceanele acopera 70% din suprafata Terrei, insa adancurile albastre sunt extreme de putin cunoscute. Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator Jacques Cousteau, afirma ca “95% din oceane nu sunt cartografiate, suprafata Lunii fiind mai cunoscuta decat lumea apelor de pe Pamânt”.
In 1838 este deschisa prima biblioteca publica din Bucuresti, la Colegiul Sf. Sava.
In 1922 are loc primul meci din istoria echipei nationale de fotbal a României, partida Iugoslavia –România, incheiata cu scorul de 1-2.
In 1995 este lansata naveta „Discovery”, marcandu-se astfel cel de-al 100-lea zbor spatial american cu personal uman la bord.
In 1810 se naste Robert Schumann, compozitor german; in 1903, Margueritte Yourcenar – scriitoare franceza; in 1951, Bonnie Tyler – cantareata britanica; in 1971, Radu Muntean – regizor român, iar in 1972, Adrian Igrisan – muzician român, solistul trupei Cargo.
In 1862 moare Barbu Catargiu, jurnalist si politician român, prim-ministru al Principatelor Române; in 1876, George Sand – scriitoare franceza; in 1967, Otilia Cazimir – poeta româna, iar in 2007, Adrian Pintea – actor român.