Ciresele sunt fructele ce ne aduc aminte de copilarie, pentru ca sunt primele fructe de vara care apar si pentru ca sunt racoroase in zilele toride.
Ciresul este unul dintre putinii pomi fructiferi de la care poti folosi aproape tot: frunzele, coaja de cires, fructele si coditele lor. Toate avand proprietati medicinale.
Ciresele sunt indicate in problemele de rinichi pentru ca sucul lor este un bun diuretic. Aceste fructe pot pune in functiune la cote normale ficatul, dupa o perioada lunga de medicatie, intoxicatii sau boli. In timp, ciresele ajuta ficatul sa revina la dimensiuni normale si intaresc sistemul digestiv.
Ciresele contin vitamine (A, B1, B2, B3, B6 si C), fosfor, calciu, magneziu, sodium, potasiu, fier si proteine. Se spune ca ciresele negre au un continut mai mare de fier si pot avea efect in prevenirea anemiei.
Ciresele fac parte dintre primele 20 de alimente cele mai bogate in antioxidanti, care protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi. Antioxidantii pe care ii gasim in cirese se numesc antocianine (se gasesc si in afine) si au rolul de reduce riscul aparitiei bolilor de inima si al cancerului. De asemenea, antocianinele sunt bune pentru creier si imbunatatesc memoria.
Ciresele au in compozitie si betacaroten (contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele), care incetineste procesul de imbatranire, protejeaza impotriva radiatiilor UV si creste imunitatea.
Ciresele nu isi continua coacerea dupa ce au fost culese, asa ca alege-le pe cele mai inchise la culoare daca vrei sa fie dulci. Nu le arunca pe cele mai putin coapte. Vor fi bune intr-o tarta, in dulceata sau in sucuri de fructe.