Pe 24 iunie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul făcând excepţie de la această regulă. Ei au privilegiul de a li se sărbători atât naşterea, cât şi alte evenimente din viaţa lor: Adormirea Maicii Domnului, tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, Bunăvestirea, soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV – V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului. Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră. Sanzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe. În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi Copii din Grupul niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om, potrivit crestinortodox.ro.
In noaptea de 23 spre 24 iunie, femeile merg in cautare de ierburi care vor fi folosite ulterior pentru vindecarea bolilor si pentru descantece. Aceste ierburi se duc la biserica pentru a fi sfintite si “descarcate” de influentele negative ale Ielelor sau Rusaliilor, zanele rele ale padurilor. Dupa acest ritual, ierburile vor fi numai bune de leac.In noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemaritate isi pun flori de sanziene sub perna pentru a-si visa ursitul. O alta traditie spune ca fetele care vor purta flori de sanziene in par sau in san in aceasta zi vor deveni mai atragatoare si mai dragastoase. Se spune ca in aceasta noapte fortele naturii ajung la apogeu, si ca portile dintre noi si celelalte lumi paralele se deschid, fiind o noapte propice pentru ritualuri magice. Acum este momentul in care intalnirile cu entitati din alte dimensiuni sunt foarte probabile.
Legendele spun ca Sanzienele sunt niste fete foarte frumoase, care traiesc prin paduri sau pe campii. Ele se prind in hora si „dau puteri” deosebite florilor si buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. In popor se crede ca in noaptea Sanzienelor zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant. Ele canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite, inmultesc pasarile si animalele, tamaduiesc bolnavii, apara semanaturile de grindina. Daca oamenii nu le sarbatoresc cum se cuvine, ele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor. Pe cei care au jurat stramb vreodata, sau au facut alt rau, ii astepta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/sanzienele-2015-legende-magice-legate-de-noaptea-de-sanziene_228473.html#ixzz3dy6TXTYT