Ceaiuri din plante pentru tratarea constipatiei

ceai-de-menta-constipatie-diareeConstipatia nu este o boala, este, mai bine spus, o stare de disconfort, intalnita mai ales la persoanele sedentare si cele in varsta, la copii si femei. In afara de lipsa miscarii, cauzele acestei suferinte mai pot fi medicamentele, stresul, un regim alimentar lipsit de fibre, hidratarea insuficienta a organismului.

Cu toti atunci cand ne confruntam cu constipatia suntem predispusi sa ne indreptam catre farmacie, pentru a solutiona aceasta problema cu medicamente, insa ar fi mai indicat daca am incerca ceaiurile de plante inainte de toate, astfel ca va facem cateva recomandari.

Menta

Menta este un remediu foarte cunoscut pentru problemele de stomac, folosita contra greturilor si starilor de voma. Principalul compus cu efecte terapeutice este mentolul, care incurajeaza muschii intestinali sa functioneze normal si contribuie la eliminarea gazelor.

Feniculul

Feniculul este antispastic, ceea ce inseamna ca relaxeaza muschii intestinelor si colonului ajutand materiile tranzitorii sa circule mai usor. Feniculul este folosit de obicei pentru constipatie, colici si dureri cauzate de gazele intestinale.

Musetelul

Musetelul contine triptofan, un relaxant eficient. Acesta calmeaza sistemul digestiv si actioneaza ca un laxativ usor. Este interesant de mentionat ca deseori constipatia este o reactie psihologica la o stare emotionala intensa. Astfel, proprietatile de calmare ale musetelului pot remedia constipatia in mod indirect ameliorand starea de stres si anxietate.

Radacina de papadie

Papadia stimuleaza eliberarea bilei din ficat si vezica biliara. Acest lucru ajuta la transportarea enzimelor digestive in tractul digestiv, stimuland peristaltismul si contribuind la descompunerea grasimilor si uleiurilor.

Papadia este mai utila in cazul unei constipatii de tip “flasc” sau “lenesa”, care apare ca urmare a unei slabe activitati peristaltice a muschilor intestinali si ai colonului. Acestia sunt muschii care ar trebui sa se contracte pentru a impinge reziduurile spre iesire. Daca aceasta actiune este slaba, radacina de papadie poate ajuta.

Brusturele

Radacina de brusture contine lignani, compusi amari, inulina (amidon rezistent), mucilagiu, sulf si acizi organici. Acest amestec puternic mareste secretia bilei din vezica biliara. Cu acest ajutor, corpul poate digera mai bine grasimile si alimentele grase si le poate folosi in diferite functii biologice.

Daca scaunele sunt uscate si nu pot fi eliminate, brusturele este util, pentru ca prin descompunerea grasimilor hidrateaza materia fecala.

Nalba

Radacina de nalba este descrisa ca fiind “emolient,” adica are proprietati lubrifiante pentru colon si calmeaza inflamatia. Este folosita de secole ca tratament pentru constipatie in medicina traditionala.

Incearca aceste remedii naturale foarte utile data viitoare cand ai probleme cu o digestie prea lenta sau acumularea de toxine in corp. In cel mai rau caz vor hrani si hidrata corpul pentru ca acesta sa remedieze singur problema constipatiei, fara alte efecte secundare si fara a provoca dependenta.

Adauga un comentariu

*