Fumatul este a doua mare cauză a mortalității în lume, însă cu toate acestea oamenii se lasă foarte greu de fumat. Acest viciu, care a intrat atât de repede în obișnuința oamenilor este asociat cu foarte multe boli de plămâni, de inimă, dar și cu dezvoltarea cancerului.
O țigară conține peste două mii de substanțe chimice toxice pentru organism, care ajută în timp la dezvoltarea bolilor și însănătoșirea mult mai lentă a organelor afectate. Partea financiară este și ea o problemă, pe care fumătorii nu prea o mai îndură. Așadar, poate este vremea să încerci ceva mai eficient pentru renunțarea la acest obicei nesănătos.
Plasturii cu nicotină și țigările electronice nu fac decât să dea o nouă dependență, iar pentru cei care își doresc să scape cât mai natural de fumat, iată câteva ceaiuri care te ajută să te lași de fumat. Foarte important în acest demers de renunțare a unei dependențe este să conștientizezi răul pe care ți-l face fumatul și să îți dorești cu adevărat să lași fumatul în urmă.
Ceai de eucalipt
În trecut, alcoolismul era tratat prin inducerea unor stări fizice de rău cu ajutorul unor plante, apoi i se dădea bolnavului să bea vodcă. După acest decoct înfiorător, aceștia vomau, aveau amețeli și se simțeau rău. Mai scurt, își antrenau mintea ca următoarea dată când se gândeau la alcool să îi vină în amintire stările de rău îndurate. Astfel, pofta dispărea.
Pe acest concept psihologic merge și renunțatul la fumat. Există plante care dau senzație de greață la aprinderea unei țigări și astfel creierul învață să nu se mai gândească la fumat, deoarece îi vine în minte senzația de rău.
Ceaiul din frunze de eucalipt lăsate în apă clocotită timp de o oră, la care se adaugă glicerină farmaceutică este o variantă. Se bea timp de o lună, de 5-6 ori pe zi.
Ceaiul de cimbrișor și valeriană
Ceaiul de cimbrișor se bea vreme îndelungată cât se poate de des, mai ales când simți nevoia să fumezi. Provoacă senzația de greață când simți mirosul de țigară. Oricum, important este ca decizia de renunțare la fumat să fie foarte fermă, ceaiul doar ajută să te menții, nu te face să nu îți mai dorești să fumezi.
Deși se spune despre ceaiul de pedicuță și ceaiul de cornișor că sunt foarte bune pentru combaterea alcoolismul și tabagismului cronic, nu există încă fundamentare științifică. În cazul pedicuței nu se administrează sub nicio formă în uz intern părțile aeriene ale plantei.
Fumătorii înrăiți care încearcă să renunțe la acest obicei, de multe ori se confruntă cu stări de depresie, de insomnie, de agitație și de lipsă de poftă de viață. Ceaiul de valeriană acționează asupra sistemului nervos central, cu efect sedativ și de relaxare. Se bea de obicei seara înainte culcare pentru a relaxa în urma stressului provocat de renunțarea la fumat.
Consumul de pătrunjel în mâncare, dar și ca ceai, 2-3 căni pe zi ajută la renunțarea la fumat, mai ales dacă ai nevoie de o îmbunătățire la nivelul pielii. Datorită producției de colagen și elastină, pielea se va întinde și vei simți efectele renunțării la fumat, astfel că te va ajuta psihic să nu mai vrei să recazi în dependență.
De asemenea, anumite plante ajută la menținerea sănătății plămânilor, deci te pot ajuta să lași și obiceiul fumatului.
Sursa: www.clicksanatate.ro