Dischinezie biliara, cum i se spune in termeni medicali unei “bile lenese”. Adica bilei ta pur si simplu nu vrea sa mai ajute in procesul bunei functionari a organismului. Cand faptul ca te simti rau si acuzi anumite greturi te duce la medic, iar el iti vorbeste despre bila ta lenesa, este timpul sa faci ceva in acest sens.
Exista si medicamente care sa te ajute cu aceasta problema, care si ele au tot felul de plante in compozitie, dar exista si plantele in stare naturala sau anumite produse din plante pe care nu le iei din farmacii, dar care pot sa-ti usureze viata.
Maslinele, un leac potrivit
Despre uleuiu de masline stii deja ca el ajuta la multe, dar uite ca sare si in ajutorul bilei. Recomandarea specialistilor este de a inghit in fiecare dimineata, timp de o luna, pe stomacul gol, o lingura cu ulei de masline. Un truc: poti adauga o mica bucata de peste din conserva.
Ce e dischinezia biliara?
Vorbim despre un complex de tulburari dispeptice de tip biliar: dureri in hipocondrul drept (in dreapta, sub coaste), de intensitati variabile (de la simpla jena dureroasa pana la colici puternice), gust amar, greturi, varsaturi biliare (amare), balonari, permanente sau episodice. Ai nevoie de plantele de mai jos, cu actiune coleretica si colagoga.
Cicoarea – se poate folosi sub forma de salata preparata din frunze tinere sau ca infuzie obtinuta din 15 grame de frunze uscate la un litru de apa. Se consuma una/doua cani pe zi.
Anghinarea – se foloseste inainte de mesele principale, sub forma de infuzie obtinuta din doua lingurite de frunze la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi.
Rostopasca – are si actiune antispastica, se administreaza ca infuzie, preparata din trei grame de frunze uscate la o cana cu apa. Se bea in decursul unei zile.
Papadia – se foloseste sub forma de infuzie preparata din doua lingurite de planta (intreaga) la o cana de apa; in total se beau doua/trei cani pe zi.