Poliţia Română desfăşoară acţiunea Blocada pentru prevenirea faptelor antisociale şi asigurarea unui trafic rutier sigur, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.
În perioada 30 iulie – 5 augus polițiștii au constatat aproape 1.500 de infracțiuni, au aplicat peste 46.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 13.800.00 de lei, au depistat peste 100 de persoane urmărite și 15 autovehicule furate.
În perioada 25 iulie – 31 august Poliția Română desfășoară o acțiune la nivel național pentru prevenirea faptelor antisociale, asigurarea fluenţei și siguranței traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens, precum și pe șoselele dinspre și către punctele de trecere a frontierei. La activități participă poliţişti din cadrul structurilor teritoriale de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliţie transporturi, acţiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase. În perioada 30 iulie – 5 augus, la acțiunele desfășurate la nivel naţional au participat, în medie, zilnic, 3.252 de poliţişti. Din totalul acestora 1.805 sunt de la ordine publică, 825 de la rutieră, 305 de la investigaţii criminale, 170 de la transporturi şi 38 de specialişti în arme, explozivi şi substanţe periculoase.În urma celor peste 2.900 de acţiuni punctuale desfăşurate în această perioadă, poliţiştii au constatat 1.498 de infracţiuni, dintre care 505 de natură judiciară, 642 la regimul circulaţiei rutiere, 83 la regimul armelor şi muniţiilor, restul faptelor vizând alte genuri de infracţiuni. Dintre infracţiunile descoperite, 811 au fost constatate în flagrant delict.Poliţiştii au depistat 105 persoane urmărite, dintre care 46 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei închisorii, 15 aveau mandate de arestare preventivă și 11 aveau mandate europene de arestare emise de alte state.Au fost instituite 1.430 de filtre rutiere, au fost identificate 15 autovehicule care fusesră sustrase şi au fost confiscate 73 de arme, dintre care 29 letale şi 44 neletale, precum şi 611 bucăţi de muniţie.De asemenea, au fost aplicate 46.524 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 13.818.436 de lei, dintre care 5.144 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991 a ordinii și liniștii publice, 939 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 63 la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.În urma activităţilor desfăşurate în trafic, poliţiştii au aplicat 37.661 de sancțiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care 284 pentru consum de alcool, 12.752 pentru viteză neregulamentară şi 457 pentru nerespectarea normelor legale privind depăşirea.Totodată, au fost aplicate 2.717 sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea altor acte normative.Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat bunuri în valoare de 364.327 de lei, au reţinut 2.138 permise de conducere, dintre care 323 pentru consum de alcool şi 421 pentru viteză, 1.394 pentru alte abateri şi au retras 908 certificate de înmatriculare.
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ
Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.