Cel mai mare organ al nostru, pielea poate suferi de o mulţime de probleme, de la eczeme şi iritaţii până la tăieturi sau arsuri. Din acest motiv, până să ajungi la doctor, pentru a evita orice fel de complicaţie, poţi încerca unele plante tămăduitoare.
Uneori, după vindecarea leziunii, cicatricele rămase pe piele sunt inestetice şi incomode, mai ales dacă apar pe zone vizibile: pe faţă, pe gât sau pe mâini. Pentru a evita cicatrizarea inestetică a rănilor, este bine să foloseşti remedii din natură a căror eficienţă este cunoscută.
Florile de gălbenele tratează plăgile
Rănile greu vindecabile, acneea, arsurile sau eczemele pot fi tratate cu succes cu tinctură din flori de gălbenele. Aceasta o poţi obţine din 10 g de flori macerate timp de 7 zile în 100 g de alcool. Faci comprese cu amestec de 10 g de tinctură de gălbenele şi o ceşcuţă de apă fiartă şi răcită şi aplici pe zona afectată.
Crema de gălbenele este indicată şi pentru vindecarea mai rapidă a înţepăturilor de insecte, inclusiv a celor de albine. Masează cu cremă, timp de 3 minute, zona afectată, iar mâncărimile vor dispărea încet-încet.
Aloe vera calmează arsurile solare
Planta este bogată în aminoacizi, minerale (calciu, magneziu, sodiu), vitamine (A, B3, B12, C, E) şi enzime, motiv pentru care este foarte benefică în remedierea unor probleme ale pielii. Astfel, aloe vera calmează arsurile solare şi erupţiile şi reduce durerile provocate de muşcăturile insectelor. Pentru că are un puternic efect de regenerare a ţesuturilor, aloe vera este bună şi în cazul vânătăilor.
Tătăneasa are acţiune regenerantă
Planta este folosită din timpuri străvechi pentru vindecarea diverselor afecţiuni ale pielii, chiar şi atunci când este vorba de răni mai grave. Eficienţa ei se datorează alantoinei, o substanţă antiinflamatoare care permite regenerarea şi dezvoltarea unor noi celule la nivelul pielii şi care stimulează sistemul de autoapărare.
Însă din cauza aceleiaşi substanţe, tătăneasa este interzisă pentru utilizarea în uzul intern. Extern, în cazul rănilor închise, poţi preapara un decoct din 4-5 linguriţe de rădăcină de tătăneasă la o cană cu apă.
În aceleaşi scopuri, poţi prepara o tinctură din 10 g rădăcini la 100 ml alcool de 70 de grade, prin macerare timp de 8 zile, îndoită cu apă fiartă şi răcită. („Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“ – Ovidiu Bojor)
Coada-şoricelului are şi efect antiinflamator
Este o plantă foarte bună pentru tratarea tenului înroşit, dar şi a rănilor, arsurilor şi a eczemelor. Are acţiune antiinflamatoare, cicatrizantă, hemostatică şi antimicrobiană.
Pentru un rezultat cât mai eficient, poţi aplica mai multe comprese cu infuzie din 3 linguri de plantă la o jumătate de litru de apă. Unele unguente care conţin ulei volatil din flori de coada-şoricelului pot trata arsurile, dar şi alte afecţiuni dermatologice.
Frunzele de varză, tratament de la bunica
Frunzele de varză au fost întotdeauna remediul recomandat de bunici în copilărie atunci când aveam vânătăi sau alte afecţiuni ale pielii. Uneori făceau chiar adevărate minuni, iar rănile dispăreau ca prin vis. Eczemele, acneea, ulcerul varicos, arsurile sau crăpăturile pielii erau oblojite atunci când se aplicau frunze de varză peste zona afectată.
La fel se întâmplă şi în cazul înţepăturilor de insecte, muşcăturilor sau zgârieturilor de animale. Frunzele crude, puţin zdrobite, trebuie aplicate pe zonele afectate, în reprize de câte o oră, de 3-4 ori pe zi.
Sursa: www.clicksanatate.ro