Beneficiile cartofului asupra sanatatii

Cartoful este subevaluat in termeni de beneficii nutritionale. Avand in vedere interesul crescut fata de alimentele cu un continut scazut de carbohidrati, cartoful a capatat, in mod nejustificat, o reputatie proasta, lasand pentru multe persoane impresia ca trebuie eliminat complet din dieta.
Ceea ce multe persoane nu stiu este ca aceasta leguma contine o varietate de vitamine, minerale si fitochimicale, care alunga bolile si aduc beneficii sanatatii.
Valori nutritionale
Un cartof de marime medie contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12% din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartofii ofera si fosfor, niacina, acid folic si zinc.
Spre deosebire de produsele care contin cartofi procesati ( cartofii prajiti si chipsurile), cartofii neprocesati au un continut scazut de sodiu. Cartofii contin si un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajuta organismul sa transforme glucoza in energie.
Unele dovezi arata ca acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlarea glucozei din sange, ceea ce imbunatateste vasodilatatia si protejeaza pacientiidiabetici de retinopatie. De asemenea, acesta ajuta la conservarea creierului si a tesuturilor.
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Cartoful nu ingrasa! El contine doar 85 kcal/100 g, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati (painea, pateurile, orezul).
Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.
Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.
Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.
Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.
Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.

Salată de cartofi dulci, ceapă verde și feta
Ingrediente
2kg de cartofi dulci, curățați de coajă și tăiați în bucăți mari
1 lingură ulei de măsline
140g de brânză feta, fărâmițată grosier
50g semințe de pin prăjite
PENTRU DRESSING
4 cepe verzi, tocate fin
½ legătură mică de pătrunjel, tocată
2 linguri ulei de măsline extravirgin

 

Sursa: http://medlive.hotnews.ro/care-sunt-beneficiile-consumului-de-cartofi.html
Sursa: http://www.topsanatate.ro/articol/beneficiile-cartofului-asupra-sanatatii-23809.html

sursa: http://www.goodfood.ro

Adauga un comentariu

*