Semnificatiile zilei de 12 august

Astazi este Ziua Internationala a Tineretului, marcata de Adunarea Generala a ONU in 1999. In fiecare an aceasta zi este sarbatorita sub un nou generic ce urmareste sa puna accent pe anumite aspect si provocari din viata si activitatea tinerilor si sa recunoasca eforturile acestora in intreaga lume pentru consolidarea societatii globale. Tinerii din grupurile vulnerabile, precum cei fara adapost, cei implicati in sistemul juvenil de justitie, orfanii sau cei care au trecut prin conflicte sunt mai susceptibili la stigmatizare si alte bariere cand au nevoie de sprijin. Tot tinerii sunt cei ce resimt mai acut efectele unui somaj crescut sau a unei recesiuni economice. In 2007, tinerii reprezentau 25% din populatia apta de munca, dar in acelasi timp 40% dintre someri. Cele mai recente date oficiale ale Organizatiei Mondiale a Muncii arata ca peste 70 de milioane de tineri din intreaga lume nu au un loc de munca, adica 6% din totalul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Agentia UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) avertizeaza ca lipsa incurajarii, responsabilizarii si ocaziilor de a-si dezvolta aptitudinile si independenta la inceputul vietii le pot reduce tinerilor sansa de a trai independent si de a participa in cadrul comunitatii.

In 1871 se infiinteaza Cabinetul Numismatic al Academiei Române, prin donatiile lui Al. Papiu Ilarian si V.A. Urechia.

In 1883 moare ultimul exemplar de Quagga – o subspecie de zebra din Africa de Sud, dintr-o gradina zoologica din Amsterdam.

In 1903 iese de pe portile uzinei din Detroit primul model al masinii Ford „T”.

In 1949 sunt semnate Conventiile de la Geneva de catre 18 state.

In 1981 iese pe piata primul calculator personal IBM – IBM 5150.

In 1816 se naste Ion Ghica, om politic, prozator si economist român; in 1899, Scarlat Longhin – medic român; in 1939, George Hamilton – actor american; in 1954, François Hollande – politician francez, presedinte al Frantei; in 1971, Pete Sampras – jucator american de tenis, iar in 1972, Marius Florea Vizante – actor român.

In 1933 moare Alexandru Philippide, lingvist si filolog român; in 1955, Thomas Mann – scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1929; in 1965, Constantin Kiritescu – om de stiinta, zoolog, publicist si istoric român, iar in 1982, Henry Fonda – actor american.

Adauga un comentariu

*