Sfaturi pentru un somn linistit

Insomnia este o tulburare a somnului tot mai prezenta si mai dificil de combatut. Statisticile mondiale arata ca aproximativ 30%-40% dintre adulti prezinta simptomele insomniei pe parcursul unui an, din cauze diverse.
Factorii care determina imposibilitatea de a avea un somn de calitate in timpul noptii sunt numerosi si diferiti de la caz la caz, insa multe dintre obiceiurile comune ale oamenilor pot declansa insomnia in mod periodic.

Ce e de facut pentru a avea un somn linistit

Nu ramaneti in pat cand nu puteti adormi
Atunci cand petreceti mai mult de o ora incercand sa adormiti fara succes, nu ramaneti in pat. Incercati in schimb sa gasiti o modalitate de a va stimula usor creierul, care sa fie totodata suficient de monotona pentru inducerea somnolentei.
De pilda, parcurgerea unui capitol dintr-o carte de specialitate poate fi suficienta pentru recapatarea dispozitiei psihice pentru somn.

Nu consumati alcool inainte de culcare
Multe persoane asociaza starea de vertij provocata de alcool, cu somnolenta si predispozitia catre un somn adanc. In realitate, bauturile alcoolice consumate in a doua parte a zilei garanteaza un somn agitat, intrerupt si deloc odihnitor. Alcoolul creste starea de alerta si de sensibilitate a perceptiilor, motiv pentru care pana si cel mai slab zgomot poate fi suficient pentru revenirea la starea constienta pe timpul noptii.

Investeşte într-o pernă de calitate. Studiile au arătat că o mare parte dintre persoanele care se confruntă cu insomnii nu au perne de calitate care să le susţină atât capul, cât şi gâtul.

Nu folositi echipamente tehnologice inainte de culcare
Insomnia este atat de raspandita in prezent in special din pricina modului de viata intens tehnologizat. Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor sau a laptopurilor in dormitor, inainte de culcare, este o cauza importanta a tulburarilor de somn.Ochii expusi in mod direct luminozitatii ecranelor diverselor gadgeturi transmit creierului impulsuri excitante, care cresc starea de alerta si impiedica melatonina sa declanseze mecanismele inducerii starii de somn.

Nu consumati bauturi pe baza de cofeina dupa orele pranzului
Nu doar cafeaua bauta la ore tarzii poate provoca insomnii, ci toate bauturile pe baza de cofeina consumate dupa a doua jumatate a zilei.

Sport. Medicii spun că insomnia este deseori întâlnită în rândul persoanelor sedentare. Sportul te va ajuta să fii cu adevărat obosit înainte de a te băga la culcare.
Respiră adânc înainte de somn. Tehnicile de respiraţie te vor ajuta să adormi mai repede.

Nu apelati la somnifere
Somniferele trateaza doar simptomele insomniei, nu si cauzele ei, avand totodata si efecte secundare periculoase. In schimb, puteti apela la cateva remedii naturiste impotriva insomniei.

Nu consumati alimente excitante la cina
Alimentele excitante, intens condimentate sau picante ori cele care ingreuneaza digestia, nu sunt recomandate in timpul cinei.
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro
http://www.gandul.info

Adauga un comentariu

*