Asociaţia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din Hârja,cu sprijinul şi finanţarea din partea Consiliului Judeţean Bacău, va demara un nou proiect social-medical.
Aşezământul social-filantropic „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – Hârja va implementa în perioada următoare un nou proiect, intitulat „Creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice prin acordarea de servicii integrate“. Acesta are scopul de a îmbunătăţi şansele de integrare socială a persoanelor vârstnice din cadrul instituţiei, prin creşterea calităţii vieţii şi a stării de sănătate, menţinută în parametrii optimi, prin implicarea vârstnicilor în terapia medicală, ocupaţională, consiliere spirituală şi kinetoterapie. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect vor fi vârstnicii din centrele rezidenţiale ale asociaţiei şi copiii din cadrul Centrului de creaţie, artă şi tradiţie „Sfântul Dionisie Exiguul“, care se vor implica în activitatea de terapie ocupaţională, realizându-se astfel un schimb intergeneraţional de cunoştinţe şi informaţii cu privire la tradiţia şi portul românesc. Pentru activitatea de terapie medicală, se vor achiziţiona tensiometre mecanice, monitor pentru funcţii vitale şi pulsoximetre; acestea urmând să faciliteze o mai bună cunoaştere a stării de sănătate a vârstnicilor. Pentru terapia ocupaţională, se vor achiziţiona materiale pentru un atelier de croitorie populară românească, instrumente de croit, foarfecă profesională şi o staţie de călcat verticală, acestea urmând să fie folosite de vârstnici şi de copii pentru realizarea de ii şi alte obiecte vestimentare tradiţionale româneşti. O altă activitate pe care copiii o vor face alături de vârstnici va fi realizarea lumânărilor decorative parfumate pentru care se vor achiziţiona matriţe şi un cazan electric pentru topit ceara.
„Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate“
Pentru îmbunătăţirea serviciului de terapie spirituală şi facilitarea creşterii calităţii serviciilor oferite de centrele rezidenţiale şi instituţiile social-medicale, se va publica la Editura Filocalia a Eparhiei Romanului şi Bacăului un ghid de bună practică institulat „Terapia spirituală – necesitate şi actualitate în tratarea şi consilierea persoanelor vârstnice“, un studiu de cercetare din perspectivă sociologică şi spirituală, realizat de pr. Ilarion Mâţă. Pentru o mai bună implementare a serviciului de recuperare şi reabilitare a beneficiarilor, se vor achiziţiona un aparat de vibromasaj şi bureţi de posturare, acestea fiind necesare în special beneficiarilor greu deplasabili. „Diseminarea activităţilor proiectului se va concretiza prin organizarea unui simpozion internaţional cu titlul «Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate», eveniment la care va participa Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim şi va aduna un număr de 50 de invitaţi din cadrul instituţiilor social-medicale şi bisericeşti din ţară şi străinătate“, a menţionat pr. Ilarion Mâţă, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – Hârja.