Semnificatiile zilei de 21 august

Astazi Ziua Medicinei Militare. Originile acestei zile pornesc din 1862 cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza, la 21 august, actul de infiintare a Corpului Ofiterilor Sanitari din Armata si a Directiei Generale a Serviciului Sanitar Roman. Se atesta, astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare. Inca de la inceputurile ei, medicina militara a beneficiat de profesionalismul si calitatile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, direimagector al Scolii de Medicina (intemeietorul invatamlantului medico-militar si medical superior din tara noastra), inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor. Astfel Romania intra in randul select al unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia – state cu traditie in medicina militara. Medicii militari romani de toate specialitatile au devenit, in timp, personalitati recunoscute de lumea medicala pe plan intern si international.

In 1485 ia sfarsit razboiul „celor doua roze”.
In 1897 chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer sintetizeaza heroina prin metoda folmosita de chimistul englez C.R. Wright in 1874. Element ccare pana in 1910 este etichetat drept un derivat substituit al morfinei si utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.
In 1911 pictura “Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci este furata din Muzeul Luvru din Paris, urmand a fi recuperata dupa doua zile.
In 1955 incepe, la ora 20:00, prima emisiune experimentala de televiziune din România.
In 1965 este proclamata Republica Socialista România in urma adoptarii unei noi Constitutii.
In 1986 eliberarea brusca de dioxid de carbon din Lacul Nyos din Camerun va fi soldata cu mai mult de 1.700 de pierderi vieti omenesti si mii de animale moarte.

In 1896 se naste Alexandru Pantazi, matematician român; in 1925, Toma Caragiu – actor român de teatru si film; in 1928, Jean Constantin – actor român de teatru si film; in 1931, Theodor Negrescu – inginer de sunet român, iar in 1986, Usain Bolt – atlet jamaican.

In 1723 moare Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de stiinta umanist si voievod al Moldovei; in 1940, Leon Trotki – politician si terorist rus, iar in 1972, Nichifor Crainic (Ion Dobre) – scriitor, ziarist si politician român.

Adauga un comentariu

*