Cele mai frumoase grădini ne oferă ocazia de a ne bucura de natură, de florile lor, de culorile și parfumul acestora, potrivit site-ului ocholeguas.com, care prezintă zece grădini splendide de pe planetă.
Grădina Keukenhof (Olanda)
Este cunoscută drept Grădina Europei. Are 32 de hectare pline de lalele, mori, fântâni și lacuri care surprind vizitatorul. Grădina Keukenhof se află la jumătatea distanței dintre Amsterdam și Haga și deține unul dintre principalele simboluri ale țării: laleaua.
Grădinile Palatului Peterhof (Rusia)
Palatul Peterhof, reședință a țarilor, impresionează prin grădinile sale, care își primesc vizitatorii cu o enormă cascadă de apă și aur. De fapt acestea găzduiesc cel mai mare ansamblu de fântâni din lume. O plimbare prin aceste grădini este ceva de neratat.
Grădinile lui Monet (Franța)
Aceste grădini pot fi recunoscute de oricine a văzut cele mai cunoscute tablouri ale pictorului impresionist Claude Monet. Celebrul pod și nuferii din localitatea Giverny au fost pictați de artist într-un mare număr de tablouri. Ca și în tablourile lui Monet, grădinile se schimbă radical în funcție de anotimp. În plus, se poate vizita casa pictorului.
Grădinile Butchart (Canada)
Grădinile Butchart, Patrimoniu Național situat în Brentwood Bay, sunt una dintre cele mai cunoscute atracții ale Canadei. Acolo se află o mulțime de specii de flori, arbori și arbuști, precum și lacuri și fântâni care creează o atmosferă de calm și deconectare. În fiecare an găzduiesc un concurs de trandafiri.
Waterfall Gardens (Costa Rica)
Natura grădinilor Waterfall Gardens din capitala statului Costa Rica, San José, este exuberantă. În plină selvă costaricană și înconjurate de cascade, Waterfall Gardens atrag atenția nu numai prin infinitele specii de plante tropicale, ci și prin animalele care trăiesc în ele: tucani, fluturi, broaște, colibri și maimuțe.
Grădinile Palatului Versailles (Franța)
La câțiva kilometri distanță de Paris se află celebrele Grădini ale Palatului Versailles, înscrise de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial în 1979. Vizitatorii se vor putea simți ca Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare, plimbându-se prin ele liniștit.
Grădina Yuyuan (China)
Uriașa Grădină Yuyuan, de 20.000 de metri pătrați, situată în centrul vechi al orașului Shanghai, are o vechime de aproape cinci secole. Are în componență cele patru elemente clasice ale unei grădini tipice din China: stânci, apă, plante și structuri arhitectonice. Este Monument Național și una dintre cele mai cunoscute grădini ale țării.
Grădina de Cactuși (Spania)
Pe insula Lanzarote din arhipelagul Canare se află această Grădină de Cactuși creată de artistul și arhitectul César Manrique. Este una dintre renumitele opere ale lui Manrique (ultima de pe insulă) și una dintre cele mai originale. Imensa varietate de cactuși—10.000 de exemplare din 1.400 de specii — umplu grădina de forme și culori.
Grădina Castelului Vaux-le-Vicomte (Franța)
Frumusețea acestui castel din Maincy și a grădinii sale a fost admirată de însuși Ludovic al XIV-lea, care a lucrat cu aceiași arhitecți și artiști la construirea Palatului Versailles. Grădina merită o mențiune specială: 40 de hectare formează această operă de artă caracterizată prin eleganță și perfecțiunea formelor sale.
Grădina Kenrokuen (Japonia)
Peste 12.000 de arbori din 150 de specii formează Grădina Kenroku-en, una dintre cele mai renumite din Japonia. Potrivit unei tradiții milenare, grădina ideală trebuie să aibă aceste șase caracteristici: eleganță, frumusețe, spațiu, amploare, abundență de apă și peisaje frumoase. Kenroku-en are aceste caracteristici. Cu puțin noroc, vizitatorii pot vedea și cocori.
Sursa: http://www.agerpres.ro/