Semnificatiile zilei de 1 septembrie

Astazi in România este serbata Ziua Informaticienilor Militari si Ziua Diplomatiei Române.informaticienii_militari.presamil.ro

In 1963 se infiinteaza, la 1 septembrie, Grupa de Automatizari din Directia Generala a Inzestrarii – primul organism cu atributii de conceptie, coordonare si inzestrare in domeniul informaticii militare si automatizarii conducerii trupelor. In 1970 se transforma in Centrul de Calcul al MApN, ca organ de executie, iar la 15 iulie 1971, ia fiinta Directia Mecanizare si Automatizarea Conducerii Trupelor – ca organ de conceptie in domeniul Marelui Stat Major si va prelua in subordine Centrul de Calcul al MApN. Evolutia fulminanta a informaticii in domeniul militar a generat oportunitati de imbunatatire a actului de comanda si control, de perfectionare a pregatirii personalului, de dotare cu tehnologii modern, a modificat din temelii conceptii si strategii si a creat capacitatea de riposta la un nou tip de razboi, razboiul cibernetic.

Ziua Diplomatiei Române omagiaza traditia diplomatica româneasca si stimulaza activitatea Corpului Diplomatic si Consular al României. Organizarea acestei zile a fost instituita in 2003. Astfel are loc anual Reuniunea Diplomatiei Române, organizata anual de Ministerul Afacerilor Externe, eveniment dedicat Corpului diplomatic si consular român, fiind un bun prilej pentru evaluarea activitatii diplomatice desfasurate in ultimul an si pentru stabilirea principalelor directii de actiune pe termen mediu si lung.

In 1715 Regele Ludovic al XIV-lea al Frantei moare dupa o domnie de 72 de ani – cea mai lunga domnie a unui monarh european important.

In 1859 are loc o superfurtuna solara in intreaga lume.

In 1912 are loc premiera filmului „Razboiul Independentei”, la Bucuresti, in sala „Eforie”, film ce a rulat timp de o luna, record pentru acea vreme si prezentat ulterior in Transilvania, la Viena si la Budapesta.

In 1955 se infiinteaza Filarmonica de Stat din Cluj.

In 2001 are loc, la Plovdiv, Bulgaria, ceremonia in cadrul careia România preia, pentru doi ani, presedintia Comitetului de Coordonare (CC) al Reuniunii Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei (SEDM) si a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE).

In 1915 se naste Ken Aston, arbitru de fotbal, inventatorul cartonaselor galbene si rosii; in 1949, Luminita Gheorghiu – actrita româna; in 1951, Nicu Ceausescu – fiul lui Nicolae Ceausescu; in 1962, Ruud Gullit – fotbalist olandez, iar in 1989, Bill si Tom Kaulitz – gemenii formatiei Tokio Hotel.

In 1687 moare Henry More, filosof englez; in 1944, Liviu Rebreanu – scriitor român, membru al Academiei Române; in 1996, Ion Oblemenco – fotbalist si antrenor român, iar in 2008, Ruxandra Sireteanu-Constantinescu – biofiziciana româna stabilita in Germania.

Adauga un comentariu

*