Portul Constanța a fost desemnat ca punct de start pentru SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016 (Regata Internațională a Mării Negre pentru Marile Veliere) de către Sail Training International, organizatorul tradiționalelor regate-școală ce au loc anual în toată lumea.
Potrivit managerului de proiect Alin Vintilă, reprezentatul Navigator Yacht Club, organizatorii au comunicat miercuri că a fost acceptată propunerea avansată de partenerii români (Grup Servicii Petroliere, Navigator Yacht Club, CN APMC, Primăria Constanța) luând în considerare succesul ediției 2014, când Constanța, ca port de escală intermediară pentru cele 13 veliere (șapte de clasă A, patru de clasă B și alte două de clasa C și D), a atras peste 100 mii vizitatori în patru zile.
‘Succesul de anul trecut, atât în rândul echipajelor, dar mai ales în ochii organizatorilor englezi, a fost principalul argument în a-i convinge să ne acorde găzduirea festivităților de deschidere a evenimentului și startul celei de-a doua ediții a SCF Black Sea Tall Ships Regatta, în perioada programată pentru 8 — 11 septembrie 2016. Au fost realmente impresionați de atmosfera pe care am reușit să o creăm, echipajele s-au simțit minunat, drept urmare s-au simțit datori să ofere publicului ce le-a vizitat navele o experiență de neuitat, așa că toată lumea a fost fericită. Am aplicat o strategie pe care am învățat-o în anii petrecuți pe nave de croaziere unde rezultatul era bun dacă aplicam matricea: „happy crew, happy passengers”. La Constanța, la ediția precedentă a fost ‘happy crew, happy visitors’—a declarat Alin Vintilă, în exclusivitate pentru AGERPRES.
La rândul său, Robin Snouck Hurgronje, președinte Sail Training International și Black Sea Tall Shipp Regatta 2016 menționează că prima ediție a regatei a fost percepută ca un un mare succes pentru toate porturile, în 2014, și a dat o șansă unică de formare ca navigatori cadeți pe veliere pentru peste 1.000 de cursanți.
Conform programului preliminar hotărât de organizatori, Black Sea Tall Shipp Regatta 2016 va fi compusă din două curse. Prima cursă, cu plecare pe 11 septembrie, este între porturile Constanța și Novorossiysk, pe lungimea de aproximativ 392.009 mile maritime și sosirea pe 22 septembrie în primul port rusesc. Urmează o croazieră intermediară între Novorossiysk și Soci, pentru relocarea flotei, pe distanța de 107.991 mile nautice și a doua cursă, între Soci și Varna, de 515,119 mile maritime, cu startul pe 2 octombrie din Portul Soci, cu sosirea pe 8 octombrie în Bulgaria. În total aproximativ 1016 mile marine.
Potrivit organizatorilor, SCF Black Sea Tall Ships Regatta are un profund caracter educativ-formativ pe parcursul competiției fiind invitați să se îmbarce la bordul tuturor navelor, și să se înroleze în echipaje, amatorii de a deprinde arta navigației cu vele, orice persoană cu vârsta între 15 — 25 de ani, inclusiv a cu dizabilități mentale și fizice.