Inflamația reprezintă un mecanism nespecific de răspuns și apărare a organismului la o agresiune. Agresiunea poate fi generată de bacterii, virușuri, paraziți, ori factori fizici – caldură, frig, traumatism, iradiere, ultraviolete. Bineînțeles, și unele substanțe toxice pot determina inflamația în organismul nostru: pesticide, ierbicide.
În același timp, răspunzatoare de inițierea răspunsului inflamator pot fi chiar substanțele produse de propriul nostru organism, cum sunt acizii biliari, ureea, amoniacul, glucoza.
Peștele gras. Soiurile de pește precum somonul, macroul sau tonul conțin acizi grași omega-3, cunoscuți pentru efectul de combatere a inflamațiilor. Peștele fiert sau copt trebuie consumat de câteva ori pe săptămână. Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii Universității din Hawaii, în 2009, arată că oamenii care mănâncă pește prezintă un risc cu 23 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de inimă decât cei care nu-l au în meniu.
Cerealele integrale. Datorită conținutului bogat de fibre, cerealele integrale reduc nivelul proteinei C reactive, un marker al inflamației organismului. Cerealele integrale își fac efectul atunci când nu conțin adaosuri de zahăr.
Legumele cu frunze verzi. Studiile au demonstrat că vitamina E, conținută în legumele cu frunze verzi, precum spanacul, varza sau broccoli, joacă un rol important în protejarea organismului de molecule pro-inflamatorii numite cytokine. Totodată, aceste produse conțin o cantitate mare de alte vitamine și minerale, cum ar fi calciul, fierul și fitochimicalele, factori importanți în lupta cu diferite boli.
Nucile. Miezul de nucă și migdalele sunt bogate în fibre, calciu, vitamina E și antioxidanți, vitamine și substanțe cunoscute că ajută organismul să lupte cu inflamațiile.
Nucile, la fel ca și peștele gras, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt incluse în dieta mediteraneană, recomandată de medici în cazul inflamațiilor.
Printre alte alimente cunoscute că au un rol important în lupta cu inflamațiile, jurnaliștii de la Fox News au enumerat și roșiile, fructele de pădure, tarta cu cireșe, uleiul de măsline sau sfecla roșie.
Sursa: http://e-sanatate.md/