Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numita, este una dintre cele mai cunoscutesi folosite vitamine, care are un rol deosebit de important in apararea organismului de actiunea radicalilor liberi si impotriva stresului oxidativ, principala cauza a imbatranirii.
Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice.
Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare.
Deficitul de vitamina C se manifesta prin sangerarea gingiilor, predispozitia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie.
Excesul de vitamina C poate duce rareori la apariţia pietrelor la rinichi, greaţă, ameţeală şi perturbări în capacitatea organismului de apărare împotriva radicalilor liberi.
Urmatoarea lista ne arata sursele cu cel mai mare aport de de vitaminei C pentru organism: capsunile, ciresele Acerola, portocale, grapefruit, lamai, lime, papaya, coacaze neagra, kiwi, ardei gras, guava, varza de Bruxelles, pepenii, broccoli, conopida, rosiile, coriandru, arpagic, cimbru, busuioc si patrunjel.