Cu ocazia partidei de fotbal dintre reprezentativele Ungariei şi României, pentru preliminariile Campionatul European de Fotbal EURO 2016, care se va disputa vineri, 4 septembrie a.c., ora 20:45, ora locală, (21:45 ora României), pe stadionul „Groupama” din Budapesta, Jandarmeria Română va oferi sprijin operaţional autorităţilor de aplicare a legii din Ungaria prin intermediul a 13 ofiţeri și subofiţeri care se vor afla în Fun Zone-ul destinat suporterilor români.
Misiunea jandarmilor români este aceea de a asigura relaționarea dintre forțele de ordine maghiare și suporterii români, context în care, în echipa de jandarmi români sunt şi vorbitori de limbă maghiară. Cei 13 jandarmii români îşi vor desfăşura activităţile specifice în funcţie de solicitările părţii maghiare şi vor beneficia totodată şi de sprijinul ataşatului de afaceri interne la ambasada României de la Budapesta.
În vederea deplasării în condiții de siguranță a suporterilor români pe teritoriul României, Jandarmeria Română a dispus măsuri specifice de monitorizare a traseelor de deplasare a acestora, urmând ca după trecerea frontierei, deplasarea să se facă sub coordonarea autorităților maghiare și în conformitate cu legislația specifică.
Conform datelor transmise de către Federaţia Română de Fotbal, pentru această partidă au fost puse în vânzare 1.100 de tichete de acces pentru suporterii români. Tichetele de acces sunt personalizate (cu nume, prenume, data şi locul naşterii), vânzarea acestora realizându-se exclusiv on-line.
Jandarmeria Română precizează că, în conformitate cu legislația europeană și națională referitoare la desfășurarea competițiilor sportive, persoanelor care au aplicată sancțiunea complementară de interzicere a accesului pe arenele sportive, li se va interzice accesul pe stadionul „Groupama” din Budapesta.
La momentul actual, în baza de date a Jandarmeriei Române figurează 230 de persoane care se află sub această sancțiune.
Persoanele care şi-au achiziţionat bilete pentru această partidă de fotbal au primit prin corespondenţă un ghid de informare cu regulile de comportament şi indicaţii de deplasare în Ungaria. Totodată, ambasada României la Budapesta a postat pe site-ul de profil un flyer de informare pentru cetăţenii români care vor efectua deplasarea la Budapesta; acest document va fi disponibil pentru fanii români atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona stadionului, în Fan Zone şi la punctele de acces în arena sportivă.
Recomandarea Jandarmeriei este ca fiecare cetățean român care și-a achiziționat bilet de acces să ajungă în zona destinată suporterilor români. Accesul în Fan Zone-ul organizat de autoritățile maghiare va fi permis exclusiv pe bază de bilet nominal, iar la intrare va fi efectuat un control sumar al persoanelor şi bagajelor.
Premergător competiţiei sportive, reprezentanții jandarmeriei române au avut un schimb de informații operative cu reprezentanții poliției din Budapesta, existând un dialog permanent în vederea desfășurării în condiții optime a acestui eveniment sportiv.
RECOMANDĂRI DESTINATE SUPORTERILOR ROMÂNI
Biletele la meci nu sunt transmisibile! La stadion nu vor fi disponibile bilete destinate suporterilor români!
Autorităţile ungare pun la dispoziţia suporterilor români, care se vor aduna în Fan Zone înaintea începerii meciului, chioşcuri cu alimente şi băuturi răcoritoare, precum şi toalete ecologice. Totodată, ca o măsură suplimentară în vederea desfășurării în condiții de normalitate a acestui eveniment sportiv, organizatorii au decis să instaleze în această zonă un ecran pe care pot fi rulate clipuri de informare în limba română.
În zona respectivă se vor afla reprezentanţi ai forţelor de ordine ungare și jandarmi români (care vor purta veste inscripționate vizibil cu Jandarmeria Română), astfel încât să se poată soluţiona situaţiile reclamate de cetăţenii români.
Accesul în stadion:Accesul în incinta stadionului se va face începând cu ora 17:45. Deplasarea din Fan Zone către stadion se va realiza în mod fragmentat, în grupuri de câte 50 de suporteri, sub protecţia forţelor de poliţie maghiare.
Fanilor români le va fi permis accesul pe Groupama Arena doar cu steagurile României, fără alte inscripționări, și numai după trecerea prin Fan Zone.
La porţile de acces ale arenei sportive vor fi dispuşi, alături de poliţişti ungari, jandarmi proveniţi din cadrul forţelor de ordine române care vor avea ca misiune asigurarea relaționării dintre autoritățile maghiare și suporterii români.
Ieşirea din stadion şi plecarea
După terminarea meciului, suporterii români vor aştepta în tribune aproximativ 30-40 minute, după care vor fi escortaţi de poliţie către Fan Zone. Din acest punct, suporterii îşi vor continua călătoria prin mijloace proprii. Celor care vor călători cu autovehicule către România le este recomandat a utiliza autostrăzile M5 şi M3, poliţia ungară asigurând ordinea în parcările situate de-a lungul acestor magistrale auto.
Alte aspecte de interes:
Jandarmeria Română recomandă suporterilor români care vor face deplasarea în Ungaria, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală, simbolică sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.
În cazul în care suporterii români prezenţi la meci vor săvârşi fapte antisociale, poliţia ungară poate dispune măsura reţinerii pentru 72 de ore, procesul de soluţionare în instanţă fiind de până la 8 zile.
Pentru a veni în sprijinul suporterilor care vor face deplasarea la Budapesta, vă invităm să vă informați asupra celor mai importante aspecte din legislația maghiară în domeniu, (anexă – Regulamentul Federaţiei Maghiare de Fotbal privind ordinea interioară în stadioane).
Regulamentul Federaţiei Maghiare de Fotbal privind ordinea interioară în stadioane
- Concomitent cu achiziţionarea biletului sau a abonamentului, respectiv prin prezentarea pentru acces, participanţii la manifestaţiile sportive îşi dau acordul în ceea ce priveşte respectarea regulamentului de ordine interioară în arena sportivă. Pe lângă prevederile regulamentului de ordine interioară, participanţii vor respecta recomandările sau instrucţiunile organizatorilor competiţiei, precum şi cele ale forţelor de ordine.
- Accesul participanţilor la manifestaţiile sportive poate fi permis în următoarele condiţii:
2.1. La solicitarea/somarea organizatorului, acceptă prezentarea documentelor doveditoare ale identităţii;
2.2. Dispun de bilet, abonament sau legitimaţie valabilă care le asigură accesul, respectiv în cazul în care sunt cetăţeni unguri – dacă în conformitate cu informaţiile comunicate, accesul este confiţionat suplimentar de prezentarea unei cartele de membru al unui club sportiv sau de suporter al unei echipe de fotbal;
2.3 Nu se află sub efectul unei sancţiuni de exludere sau de interdicţie a participării la manifestaţii sportive, ca urmare a săvârşirii unor contravenţii sau infracţiuni;
2.4. datele personale de pe bilet, abonament, cartela de club sau de pe legitimaţia eliberată corespund cu datele personale conţinute în documentul de indentitate;
2.5. nu se află în mod vădit sub influenţa băuturilor alcoolice, a stupefiantelor sau a altor substanţe narcotice;
2.6. acceptă percheziţia vestimentară şi a bagajelor sale;
2.7. nu deţine asupra sa:
– mâncare, băutură, stupefiante, obiecte greu manevrabile sau care, din cauza gabaritului, nu încap sub scaun sau obiecte care periclitează desfăşurarea manifestaţiei sportive, siguranţa personală sau materială a altora, a jucătorilor sau a persoanelor oficiale, care pot perturba confortul altor spectatori sau care pot fi folosite la acte agresive, sau deţinerea cărora este interzisă de lege, respectiv introducerea lor la manifestaţia sportivă a fost interzisă de organizator;
– inscripţii, drapele sau alte însemne autoritare interzise lege, care instigă la ură împotriva altora, cu conţinut politic sau apte pentru a trezi în alţii sentimente de indignare, respectiv nu poartă astfel de haine;
– obiecte cu caracter promoţional sau comercial, cu excepţia cazului în care deţine aprobarea în acest sens a organizatorului;
– camere video sau aparate de fotografiat profesionale, cu excepţia cazului dacă dispune de aprobarea organizatorului;
– inscripţii, steaguri, pancarte care indică apartenenţa sa la un club, respectiv nu poartă îmbrăcăminte care denotă in mod clar acest fapt;
– animale, cu excepţia câinilor dresaţi pentru ajutorarea persoanelor cu handicap, în cazul spectatorilor care sunt persoane cu handicap;
2.8 acceptă că în timpul manifestaţiei sportive se pot face înregistrări video şi sonore cu el, iar înregistrările făcute pot fi folosite în scop propriu de către partenerii contractuali şi fotografii acreditaţi, respectiv acestea pot fi publicate;
- Concomitent cu intrarea, organizatorii efectuează percheziţia vestimentară şi a bagajelor, aceste controale putând fi făcute şi de către poliţie. La intrare, organizatorii pot verifica identitatea deţinătorului biletului sau abonamentului şi pot confrunta – la solicitarea poliţiei le şi confruntă – datele personale din documentul de identitate cu datele personale de pe bilet, abonament sau cartela de club.
În cazul în care la intrare datele personale ale deţinătorului biletului sau abonamentului nu corespund cu datele personale de pe cartela de club, de pe bilet sau abonament, intrarea va fi interzisă.
Participantul:
- organizatorii şi poliţiştii care asigurară siguranţa manifestaţiei au dreptul să percheziţioneze îmbrăcămintea şi bagajele, să stabilească identitatea şi să reţină sau să îndepărteze participantul de la manifestaţie;
- în afară de obiectele personale şi cu respectarea celor cuprinse în regulamentul de ordine interioară, poate introduce doar drapelele oficiale ale ţărilor echipelor participante la meci, pe drapele pot fi menţionate doar numele oraşelor oficiale ale ţarii, iar pentru introducerea oricăror alte pancarte este nevoie de aprobarea organizatorului manifestaţiei şi pentru crearea unor coreografii de aprobarea organizatorului competiţiei;
- poate intra în incinta bazei sportive doar prin poarta indicată pe bilet, pe abonament sau pe invitaţie;
- poate merge doar pe traseul indicat la sectorul său sau la locul unde îşi desfăşoară activitatea;
- poate ocupa doar locul indicat pe bilet, abonament sau invitaţie şi poate folosi doar utilităţile şi punctele de deservire respective;
- poate să stea doar în sectorul sau la locul indicat pe bilet, abonament sau certificat care permite accesul;
- trebuie să respecte prevederile regulamentului de ordine interioară, prevederile stabilite de organizatorul competiţiei, respectiv instrucţiunile organizatorul competiţiei, poliţiei şi organizatorul manifestaţiei;
- poate să părăsească baza sportivă – dacă nu sunt alte dispoziţii din partea organizatorului competiţiei, organizatorului manifestaţiei sau poliţiei – doar prin punctul de intrare;
- nu poate cesiona biletul, abonamentul, certificatul de intrare sau cartela de club eliberat pe numele său aitei persoane;
Participantul la manifestaţia sportivă:
- nu poate efectua o activitate care tulbură sau zădărniceşte ordinea manifestaţiei sportive, sau periclitează siguranţa personală sau materială a participanţilor la manifestaţia sportivă;
- nu poate arunca cu obiecte în teren, în zonele interzise spectatorilor, sau în persoane;
- nu poate intra fără aprobare în teren şi în alte zone interzise spectatorilor şi nu poate nici măcar sa încerce să dea dovadă de un astfel de comportament;
- nu poate utiliza mijloace pirotehnice, nu poate cauza foc;
- nu poate să se oprească pe caile de evacuare (de exemplu pe scările stadionului), este obligat a lăsa libere şi nu poate bara caile de evacuare, culoarele, intrările, ieşirile de salvare, respectiv nu poate stânjeni circulaţia autovehiculelor şi a pietonilor;
- nu poate manifesta un comportament care poate fi apreciat ca fiind rasist, instigator la ură, apt pentru a trezi în alţii sentimente de indignare, ideologic, religios sau politic şi nu poate afişa înscrisuri sau însemne cu asemenea conţinut;
- poate afişa pancarte sau drapele pe garduri, balustrade, scări, doar cu aprobarea organizatorului competiţiei sau manifestaţiei;
- nu poate deranja posibilitatea de a vedea a celorlalţi;
- nu se poate căţăra pe gardurile şi pe celelalte obiective ale bazei sportive;
- nu se poate urca cu picioarele pe scaun;
- nu-şi poate masca faţa;
- nu poate face murdărie şi este obligat să respecte prevederile referitoare la fumat;
Efectuarea oricărei activităţi comerciale în incinta bazei sportive se poate face exclusiv cu aprobarea scrisă, prealabilă, a organizatorului.
Organizatorul are obligaţia să someze participanţii care periclitează desfăşurarea manifestaţiei sportive, respectiv securitatea personală sau materială a altora, manifestă un comportament rasist, instigator la ură, apt să trezească în alţii sentimente de groază sau de indignare, respectiv nu se încadrează în limitele susţinerii şi încurajării sportive, să înceteze comportamentul respectiv.
În cazul în care pe durata manifestaţiei sportive nu respectă condiţiile prevăzute de regulament sau dacă, în ciuda somaţiei primite din partea organizatorului, nu încetează comportamentul interzis, trebuie îndepărtat de la manifestaţia sportivă. Organizatorul somează persoana care trebuie îndepărtată să-şi dovedească identitatea. În cazul în care persoana somată nu se conformează, organizatorul – în lipsa altor prevederi legale – anunţă imediat poliţia, în scopul efectuării legitimării. Până la sosirea poliţiei, dar cel mult trei ore din momentul anunţării poliţiei, organizatorul poate să reţină persoana care trebuie îndepărtată, cu condiţia ca reţinerea să aibă loc la faţa locului, într-un loc care este în raza vizuală a unui instrument de luat imagini, în funcţiune.
Cel care se opune cu forţa sau cu ameninţări împotriva măsurii regulamentare luate de poliţie sau de organizator în vederea menţinerii ordinii, intră într-o zonă interzisă spectatorilor sau a unei părţi definite dintre spectatori, respectiv încearcă acest lucru sau aruncă în acea zonă cu un obiect care periclitează desfăşurarea manifestaţiei sportive sau integritatea corporală a altora, comite infracţiune.
Spectatorul, respectiv în cazul mai multor vinovaţi cei participanţi la producerea prejudiciului, sunt responsabili în mod solidar pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea prevederilor de siguranţă. Responsabilitatea de despăgubire nu afectează responsabilitatea contravenţională sau penală a spectatorului. Cel care a cauzat prejudiciul are obligaţia să plătească organizaţiei sportive toate pagubele produse.
Organizatorul se îngrijeşte de preluarea în mod documentat, păstrarea în siguranţă şi predarea celui îndreptăţit, în momentul plecării, a obiectelor care în baza regulamentului de ordine interioară nu pot fi introduse, dar pot fi deţinute legal, nu sunt în spiritul susţinerii în mod sportiv sau depăşesc gabaritul stabilit. Nu preluăm spre păstrare mâncare şi băuturi.
Organizatorul competiţiei – în cazul în care s-a angajat, organizatorul manifestaţiei este îndreptăţit ca pe durata manifestaţiei sportive să ţină sub observaţie spectatorii, cu camere de luat vederi amplasate în locurile stabilite de poliţie şi în numărul specificat de politie, respectiv să facă înregistrări calitativ corespunzătoare pentru identificarea participanţilor.
Pentru ca spectatorii să poată părăsi în siguranţă baza sportivă, poliţia poate reţine spectatorii în baza sportivă până la părăsirea de către grupurile de spectatori adverşi a bazei sportive, a zonei asigurate de poliţie, respectiv a traseului suporterilor asigurat de poliţie.
Suporterilor echipei oaspete se va desemna o zonă pentru suporteri (fan zone). Intrarea suporterilor echipei oaspete în stadion se va face prin această zonă.