E vremea ceaunelor incinse in care fierb pentru iarna vinete, gogosari si ardei, in functie de reteta de zacusca, pe care o prefera gospodinele. Cele mai iscusite adauga ciuperci sau fasole, ori aleg vinete albe, pentru o zacusca speciala. Iar rezultatul, inchis ermetic intr-un borcan, este mereu delicios.
Ingrediente: 4 kg vinete, 2 kg ardei capia, 1 kg rosii, 1 kg ceapa, 1 kg morcovi, ½ l ulei, sare si piper boabe.
Mod de preparare
Se pun la copt vinetele si ardeii in cuptor in tava, dupe coacere se curata, apoi se scurga si dupa se toaca marunt. Rosiile se maruntesc cu blenderul. Morcovii trebuie fierti, iar dupa se toaca marunt. Ceapa se taie marut si se caleste in ulei. Dupa calirea ceapei, se pun rosiile, se lasa putin sa fiarba, iar mai apoi se adaugat morcovii, ardeii si vinetele tocate. Condimentam cu sare dupa gust si adaugam cateva boabe de piper. Se lasa la iert pana scade, dupa preferinte.
Dupa ce oprim focul punem zacusca in borcane si le bagam la foc mic la cuptor pentru 30 minute. Dupa ce se stinge cuptorul, borcanele se lasa la racit in cuptor peste noapte.