Semnificatiile zilei de 11 septembrie

In 1853 este utilizat pentru prima data telegraful electric.

In 1867 “Societatea Academica” adopta proiectul de ortografie susținut de Timotei Cipariu, “bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic si caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele si consoanele ce reprezința sunetele modificate, dupa necesitați fonetice, fața de cele de origine”.

In 1873 sunt aprinse primele lampi electrice din lume in Petersburg pe strada Odesei.

In 1940 se dizolva Partidul Națiunii – partid “unic si totalitar” sub conducerea suprema a regelui Carol al II-lea.

In 1989 Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflati in concediu in Ungaria sa se refugieze in RFG.

In 2001 peste 3.000 de oameni isi pierd viața in atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA, de o amploare fara precedent, de la New York si Washington DC, cand au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center (WTC) din New York si o parte din cladirea Pentagonului din Washington D.C. – ce adaposteste Departamentul Apararii si Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA. Ziua de 11 septembrie a fost declarata, printr-un decret prezidențial, Ziua Patrioților. Pe locul turnurilor, autoritatile newyorkeze au construit doua bazine pe marginile carora stau scrise toate numele celor decedati in atentatele de la WTC.

In 1816 se naste Carl Zeiss, inginer mecanic german, creatorul instrumentului optic; in 1875, Stefan Octavian Iosif – poet român; in 1885, D. H. Lawrence – poet si eseist englez; in 1947, Alexa Visarion – regizor si scenarist român, iar in 1971, Nicoleta Grasu – aruncatoare de disc româna.

In 1823 moare David Ricardo, economist englez; in 1971, Nikita Hrusciov – om politic rus, conducator al Partidului Comunist din fosta URSS, prim-ministru, iar in 1985, Ion Frunzetti – critic si istoric de arta, poet, publicist, eseist si traducator român.

Adauga un comentariu

*