Tot mai multe cercetari arata ca ciupercile ar putea lejer intra in categoria super-alimentelor, alaturi de broccoli si afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inima si cancer.
Ciupercile sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa. Au putin sodiu si grasimi si colesterol zero. Sunt bogate in special in grupa vitaminelor B: riboflavina, niacina, acid folic, tiamina si B6. Sunt singura sursa vegetariana de vitamina D, avand si numerosi antixodanti care ajuta la mentinerea unei epiderme tinere.
Printre mineralele continute de ciuperci se numara potasiul, cuprul, zincul, seleniul, fierul, magneziul, fosforul si calciul. O ciuperca medie iti ofera mai mult potasiu decat un pahar de suc de portocale sau o banana. Seleniul este in mare parte gasit in surse animale, ciupercile fiind printre putinele surse vegetale.
Dintre toate legumele, ciupercile sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai usor de digerat, procesul de digestie necesitand un consum mai mic de energie din partea organismului.
Ciupercile Champignon contin mai multi antioxidanti decat germenii de grau si de ficatul de pui. In consecinta, au capacitatea de a intari sistemul imunitar.
Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni tot cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine B.
Se recomanda ca acestea sa fie consumate in stare proaspata, crude, inabusite sau fripte, ori in combinatie cu carbohidrati. Ciupercile sunt excelente in dietele de slabire, caci nu contin amidon. Puteti consuma ciuperci de trei ori pe saptamana fara ca organismul sa resimta lipsa carnii si a energiei furnizate de consumul acesteia.
Ciupercile contin apa, substanțe organice si saruri minerale. In plus, „carnea vegetala” are un gust delicios si poate fi gatita in multe feluri. Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca ciupercile au un rol important in intarirea sistemului imunitar, prevenind aparitia tumorilor canceroase.