Proprietățile medicinale ale albăstrelelor

AlbastreleAlbăstrelele sunt plante ierboase, cu o durată de viață de 1-2 ani,care au tulpina ramificată și acoperită cu frunzulițe. Frunzele sunt alungite și adânc crestate, așezate în mod alternativ. Florile de pe margini sunt mai mari, de forma unei pâlnii cu 5 dinți, cele centrale mai mici. Înflorește în lunile iulie-septembrie. Albăstreaua crește prin locuri uscate, pietroase, pe șanțuri, și mai ales pe lângă lanurile de grâu și de secară.

Florile de culoare albastră se recoltează în momentul în care sunt integral deschise, fiind utilizate doar după uscarea acestora. Florile conțin substanțele active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin, săruri de potasiu și magneziu.

În scopuri medicinale, se folosește sub formă de ceai, infuzie, tinctură, pulbere. Extern, albăstrelele se folosesc ca ingredient în numeroase metode de tratament cum sunt: spălături oculare, comprese și cataplasme. Extractele din această plantă intră în compoziția mai multor produse cosmetice.

În popor, preparatele din albăstrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, răceală, friguri, tăieturi, boli de rinichi.

Albăstrelele au proprietăți calmante, hidratante, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

Adauga un comentariu

*