Semnificatiile zilei de 26 septembrie

Astazi este Ziua Europeana a Limbilor si Ziua Mondiala a Contraceptiei.

Ziua Europeana a Limbilor a fost adoptata in 2001 de catre Consiliul Europei, odata cu declarea acelui an drept Anul European al Limbilor Vorbite. Cu cele 225 de limbi autohtone, Europa se ppate mandri cu un patrimoniu lingvistic bogat și variat. Aceasta zi este o sarbatoare a diversitatii lingvistice, a plurilingvismului si a invatarii a cat mai multe limbi straine pe durata vietii. Ziua Europeana a Limbilor are ca obiectiv sensibilizarea publicului larg cu privire la existenta si valorea tuturor limbilor vorbite in Europa, incurajand invatarea lor.

Ziua Mondiala a Contraceptiei este marcata din 2007. Sloganul acestei zile este “Planificarea familiei mele conteaza!”. In aceasta zi se desfasoara campanii de trezire a interesului general asupra importantei sanatatii reproducerii si a planificarii familiale, dar si de constientizare a femeilor asupra riscului unei sarcini nedorite. Tema acestui an este „Contraceptia: viata ta, responsabilitatea ta”, isi propune sa incurajeze tinerii sa-si asume responsabilitatea prevenirii unei sarcini nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala. In România, datele referitoare la modul in care tinerii utilizeaza contraceptia sunt ingrijoratoare: mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva.

In 1874 are loc, la Bucuresti, un concurs international de tir, tragere la semn, care este marcat drept prima competitie internationala a sportului românesc.

In 1960 are loc prima dezbatere electorala televizata, la Chicago, Illinois, inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, intre Richard Nixon si John F. Kennedy.

In 2002 este inaugurat primul sistem de iluminare stradala inteligent, in Timisoara, care permitea ca pe timpul noptii, cand traficul scade foarte mult, sa se reduca nivelul de iluminare fara a se afecta siguranta circulatiei, cu un consum energetic redus cu pana la 30%.

In 1889 se naste Martin Heidegger, filosof german; in 1897, Papa Paul al IV-lea; in 1907, Dan Botta – poet, eseist si dramaturg român; in 1934, Aurel Bulgaru – handbalist român, iar in 1950, Dan Grecu – gimnast si antrenor român.

In 1909 moare Apcar Baltazar, pictor român de etnie armeana; in 1979, contesa Alexandra Tolstoi – fiica scriitorului Lev Tolstoi; in 1998, Ion Dumitriu – pictor român, iar in 2008, Paul Newman – actor si regizor american.

Adauga un comentariu

*