Îţi simţi gâtul uscat şi observi cum treptat vocea ta devine la început mai groasă, după care scade în intensitate? E clar. Răguşeala a pus stăpânire pe glasul tău!
Cimbrișorul – e una dintre cele mai recomandate soluții pentru laringită și răgușeală. Dintr-o linguriță de plantă uscată și 200 ml de apă fiartă, poți prepara o infuzie, pe care să o bei dimineața, cât de fierbinte suporți.
Ghimbirul – curăță o rădăcină de ghimbir, taie felii subțiri și pune-le la fiert, pentru 20 de minute. Strecoară lichidul și bea-l cu înghițituri mici. Îl poți îndulci cu o linguriță de miere. E bine să bei ceai de ghimbir de trei ori pe zi, atunci când ai gâtul iritat și vocea răgușită.
Lămâie și miere – înainte de culcare, ia o lingură de miere în care ai pus și două-trei picături de suc de lămâie. Calmantă și antiseptică, mierea de tei în special ajută la vindecarea rapidă a răgușelii.
Siropul de ceapă – sunt multe metode de preparare, însă una dintre cele mai simple sună cam așa: taie câteva cepe mari și pune-le la fiert, la foc mic, într-un vas cu apă. După ce apa a scăzut la jumătate și a căpătat o consistență de sirop, strecoară. Ia câteva lingurițe din sirop și pune-le într-un pahar cu apă călduță. O linguriță de miere și câteva picături de suc de lămâie îi vor da un gust mai plăcut. Sucul de ceapă e foarte puternic și trebuie consumat în doze mici. Nu este nici foarte plăcut la gust, de aceea se combină cu miere sau alt suc de legume, de exemplu de morcovi. Pentru a da într-adevăr rezultate, remediul trebuie urmat de cel puțin două ori pe zi.
Levănțica – o folosim pentru tusea uscată. Se prepară o infuzie din levănțică, busuioc, valeriană și talpa gâștei în parți egale și se beau 3-4 căni pe zi. De asemenea, poți face inhalații cu ulei de levănțică.
Turmenic – are proprietăți antibacteriene și antiseptice, de mare ajutor în cazul infecțiilor în gât, tusei și răgușelii. Pune un praf de turmeric într-un pahar cu lapte cald și bea-l în două etape.