Hipocalcemia – cauze, simptome, tratament

Valoarea redusa a calciului in sange este o conditie cunoscuta sub numele de hipocalcemie si este exprimata la niveluri scazute de calciu in sange.hgvia

Calciul este un element cu un rol important în multe procese fiziologice în organism. Este important pentru stimularea nervilor, conducția de excitație musculara, si secreția glandelor endocrine si exocrine. Calciul ionizat în sange este controlat de procese diferite, cum ar fi hormonale si electrolite.

Cauzele hipocalcemiei sunt numeroase si au caracter diferit. In primul rand hipoparatiroidism, rezistenta la parathormon, insuficiența renala și deficit de vitamina D. Un alt motiv pentru hipocalcemie este rabdomioliza, sindrom de liza tumorala, pancreatita, boli maligne intestinale, ciroza a ficatului, boala Graves, hipomagneziemie, insuficiența cardiaca. Complicatiile de transfuzie de sange, varsaturi, diaree, post de lunga durata, precum și utilizarea de anumite medicamente și droguri, alcoolism poate perturba de asemenea, nivelurile normale de calciu.

Cel mai frecvent hipocalcemia este asimptomatica. Hipocalcemia este data de obicei de o boala cronica si poate produce simptome neuromusculare (crampe musculare mai ales la spate si gambe, dificultate la inghitire, amorteli mai ales in jurul gurii si in degetele de la maini si picioare), simptome neurologice (nervozitate, depresie, schimbari de personalitate, oboseala, convulsii sau alte miscari necontrolate).

Hipocalcemia cronica poate produce manifestari dermatologice: par aspru, unghii friabile, piele uscata, psoriazis, dentitie deficitara. Hipocalcemia acuta poate determina soc cardiovascular, hipotensiune rezistenta la tratament, aritmii.

Pentru a determina nivelul calciului din sange, pacientul este supus unei analize de rutina. De asemenea, deficitul de calciu este evidentiat si prin electrocardiograma (EKG) pentru a determina anumite tulburari de ritm cardiac.
Persoanele care sufera de hipocalcemie primesc tratamente pe baza de vitamina D si calciu. Totodata, medicii recomanda adoptarea unei alimentatii echilibrate, bazata pe consumul de lapte, branzeturi, dar si expunerea moderata la soare.

Adauga un comentariu

*