Vitamina E se intalneste in diferite tipuri de uleiuri, in nuci sau in avocado. Cat de importanta este aceasta vitamina pentru sanatate, dar si in ce cantitate ar trebui consumata, va spunem in cele ce urmeaza!
Vitamina E sau tocoferolul este un puternic antioxidant. Alimentele bogate in aceasta substanta sunt de exemplu nucile, cerealele, semintele de mustar, de floarea soarelului, migdalele, maslinele sau legumele cu frunze verzi precum spanacul ori broccoli. Se gasesc insa cantitati insemnate si in peste sau carne.
Specialistii sustin ca vitamina E nu se pierde prin fierbere insa este complet distrusa in urma procesului de prajire. Nici refrigerarea carnii nu ajuta la conservarea acestei substante. Iar faina integrala are cu 80% mai multa vitamina E decat cea alba. In plus, uleiurile presate la rece contin o cantitate suficienta de vitamina E, fata de uleiurile rafinate, procesate la temperaturi inalte.
Adultii ar trebui sa consume intre 8 si 10 mg pe zi. Adica echivalentul unui sfert de cana de migdale.
Deficitul de vitamina E se produce atunci cand alimentatia este una dezechilibrata si duce la leziuni neuromusculare sau la boli cardiovasculare. Efectele toxice, asociate excesului, sunt extrem de rar intalnite.