Pentru cei care iubesc miscarea este bine de stiut faptul ca practicarea sportul preferat trebuie sa inceapa cu incalzirea, fie ca este vorba de: aleargat, mers pe bicicleta, joc de tenis, fotbal, volei, baschet, sau daca mergem la sala pentru tonifirea musculaturii.
Insa indiferent de activitatea fizica aleasa, aflati in continuare de ce este nevoie de incalzire pentru miscare si cum se poate realiza aceasta.
Incalzirea, o etapa indispensabila
Incalzirea inaintea unei activitati fizice este o etapa de tranzitie intre repaus si efort, necesara pentru a pune in miscare progresiv organismul (articulatiile, muschii, sistemul cardio-respirator, psihicul).
„Intelegem prin incalzire toate masurile care permit obtinerea unei stari optime de pregatire fizica si psihica inaintea unui antrenament sau unei competitii. Incalzirea joaca un rol important in prevenirea accidentarilor.” (Jurgen Weineck, 1998)
Cum se deruleaza incalzirea?
Incalzirea trebuie sa fie progresiva si sa dureze intre 10 si 20 de minute. Ea trebuie sa contina o faza generala si o faza specifica sportului practicat.
Faza generala se adreseaza intregului corp si presupune efectuarea activitatii fizice propriu-zise, dar in ritm lent si efort progresiv. Iata cateva exemple:
– alergare: alergare uşoara (10 minute), accelerand progresiv;
– inot: inot usor (10-15 minute);
– tenis: alergare usoara timp de cateva minute;
– ciclism: pedalat cu viteza mica (10-15 minute);
– sporturi cu mingea: alergare usoara (10-15 minute).
In faza specifica se lucreaza segmentele corpului cel mai intens solicitate in sportul practicat. Cateva exemple:
– alergare: genuflexiuni pentru incalzirea musculaturii coapselor;
– ciclism: pedalat rapid cu cresterea progresiva a rezistentei si sprinturi scurte pe final;
– inot: mobilizarea umerilor prin rotiri de brate inainte si inapoi;
– tenis: mobilizarea bratelor pe segmente prin rotiri la nivelul umerilor, coatelor, pumnilor;
– fotbal: mobilizarea membrelor inferioare prin miscari specifice (fandari, pas adaugat, stretching), cateva suturi si pase crescand progresiv forta.
Surs: http://www.csid.ro/