Seleniul este un element esential al vietii, un mineral cu proprietati antioxidante, insa si cu alte roluri importante in organism, in deosebi este are un impact imens asupra functionarii creierului.
De asemenea, concentratia seleniului in sange scade pe masura ce inaintam in varsta – cu 7% dupa 60 de ani si cu 24% dupa 75 de ani, conform unui studiu.
Insuficienta selinul din organism are o importanta si asupra comportamentului nostru, acesta modificanduse si avand o dispozitie proasta, fapt ce se datoreaza perturbarii activitatii neurotransmitatorilor.
Seleniul mai este necesar pentru buna functionare a sistemului imunitar si pentru producerea substantelor care controleaza procesele inflamatorii si care influenteaza presiunea sangelui.
Alcoolul si tutunul scad nivelul seleniului din organism, pentru ca scad absortia seleniului de catre organism. Multe din beneficiile seleniului in corp sunt legate de producerea unei enzime responsabila de detoxifierea organismului.
Necesarul de seleniu creste odata cu expunerea la toxinele din mediu, chimioterapie sau radiatiile.
Seleniul este foarte cunoscut pentru benefiicile in cazul bolilor de inima sau a cancerului. In multe cazuri de cancer sau boli de inima s-au depistat doze reduse de seleniu.
Popularitatea seleniului vine mai ales dupa ce anumite studii au aratat potentialul anticancerigen al acestui mineral. Mai mult decat atat, persoanele cu nivel scazut de seleniu in sange sau cu regimuri alimentare sarace in acest mineral, sunt predispuse la cancer de san, colon, ficat, piele sau plamani.
- previne bolile de inima – un studiu finlandez a descoperit ca persoanele cu cele mai scazute niveluri de seleniu erau de trei ori mai predispuse sa moara de o boala de inima decat cele cu niveluri ridicate. Practic, seleniul protejeaza arterele prin prevenirea acumularii placilor de aterom si ajuta la impiedicarea oxidarii colesterolului nociv, care ar bloca arterele.
- intinereste imunitatea – seleniul poate ajuta la readucerea imunitatii la nivelurile aferente unui organism mai tanar, asa cum au aratat anumite studii.
- eliminarea metalelor grele si a altor toxine din organism
- incetineste evolutia SIDA – se presupune ca aceasta boala saraceste organismul de seleniu, iar cand rezervele se epuizeaza, virusul raspandeste infectia prin atacarea celulelor sanatoase. Suplimentele cu seleniu ar putea ajuta la stoparea virusului si la prelungirea duratei de viata a pacientilor bolnavi de SIDA.
- inlatura starile de anxietate, depresie – starea de spirit a persoanelor deprimate s-a imbunatatit considerabil dupa suplimentarea cu seleniu. De asemenea, poate imbunatati activitatea mentala datorita cresterii fluxului de sange catre creier.
Alimente au un continut ridicat de seleniu: alunele de Brazilia, semintele de floarea soarelui, pestele (ton, halibut, sardine, cambula, somon), crustaceele (stridii, midii, creveti, scoici), carnea (vita, ficat, carne de miel, carne de porc), pasarile de curte (pui, curcan), ouale, ciupercile, cereale (germeni de grau, orz, orez brun, ovaz) si ceapele.
Dozele mai mari de 400 mcg pe zi pot conduce la intoxicatii cu seleniu. Efectele secundare pot include pierderea parului, aparitia petelor albe pe unghii, oboseala, ameteli, greata si leziuni ale nervilor.