Stresul și oboseala accentuată pot provoca dereglări ale somnului, cum ar fi insomnia, o problemă care afectează tot mai multe persoane.
Una dintre principalele cauze ale insomniei reprezintă lipsa de melatonină. Acest hormon este secretat de glanda pineală şi are rolul de a regla ritmul cardiac. În momentul în care corpul uman nu mai secretă destulă melatonină, apar şi insomniile care, netratate la timp, pot duce chiar și la depresii.
Înainte de a apela la medicamente pentru inducerea stării de somnolență, poți opta pentru remediile din plante, cum ar fi ceaiurile, care te ajută să te relaxezi și care au un efect ușor sedativ.
Ceaiul de valeriană
Valeriana este cunoscută de mult timp pentru efectele ei calmante. Aceasta acţionează ca un sedativ natural pentru a reduce anxietatea. Este cea mai populară plantă medicinală pentru afecţiunile somnului, dar şi pentru tratamentul tulburărilor musculare, nervoase şi mentale, precum şi pentru combaterea oboselii.
Ceaiul conţine uleiuri esenţiale extrase din rădăcina de valeriană. Valeriana poate trata chiar şi insomniile cronice. Ajută la alinarea crampelor, durerilor, calmează mintea şi te ajută să adormi mai uşor. În general nu va provoca somnolenţă dacă este consumat în timpul zilei. Unul din avantajele majore ale acestui ceai este că nu provoacă dependenţă.
Ceaiul de sănătoare
Sunătoarea este utilă în tratamentul împotriva depresiei sau insomniei. Ceaiul poate fi folosit pentru un somn mai bun, dar nu trebuie combinat cu medicamentele antidepresive. De asemenea, trebuie menţionat că printre efectele secundare ale acestui ceai sunt fotosensibilitatea crescută. Prin urmare, e recomandată ca perioada petrecută în soare să fie cât mai mică.
Pentru a beneficia de efectele ei medicinale, este recomandat să consumi 1-3 ceşti de ceai pe zi timp de şase săptămâni, apoi faci două săptămâni pauză, după care poți relua tratamentul.
Ceaiul de tei
Infuzia de tei are proprietăți de relaxare asupra organismului, mai precis de liniștire. Florile de tei destind, calmează și induc un somn liniștit, datorită uleiului volatil pe care le conțin. Ceaiul se consumă seara, înainte de culcare, pentru a beneficia din plin de calitățile sale sedative.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de muşeţel este recunoscut mai ales pentru efectele sale antiinflamatorii. Însă el acţionează şi ca un sedativ uşor, ajutând la calmarea stomacului şi a greturilor, dar fiind în acelaşi timp un somnifer natural.
Ceai infuzie din conuri de hamei și valeriană
Popoarele germanice, având cea mai mare tradiţie în utilizarea hameiului, au fost acelea care au stabilit efecte miraculoase în combaterea insomniei, mai ales prin asocierea conurilor de hamei cu rădăcini de valeriană, aplicate într-o cură de două săptămâni.
Această combinaţie s-a dovedit foarte bine tolerată de organism şi de neegalat în combarea insomniei cronice, mai eficientă decât cel mai tare somnifer de sinteză chimică, numit benzodiazepină, asigurând un somn liniştitor, fără a provoca efecte secundare şi dependenţe, aşa cum apar după medicamentul de sinteză.
www.clicksanatate.ro