Astazi este Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, stabilita in 1992, de Adunarea Generala a ONU, pentru a promova in randul populatiei efectele dizabilitatilor si pentru a combate discrimiarea. ONU doreste ca intreaga lume sa devina mai responzabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii aproximativ 15% din populatia lumii sufera de un handicap. Persoanele cu dizabilitati, in special cele cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizate de societate.
Aceasta zi are ca obiectiv promovarea intelegerii problemelor legate de handicap si mobilizarea sustinerii demnitatii, drepturilor si bunastarii persoanelor cu handicap. Astfel se incearca sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap in fiecare aspect al vietii politice, sociale, economice si culturale. In 1901 se infiinteaza societatea “Tinerimea artistica” de catre pictorii Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petrascu, grupare militanta pentru o arta realista, pentru subiecte preluate din viata taranilor si a oamenilor de rand.
In 1917 se inaugureaza podul Quebec, la vest de orasul cu acelasi nume, a carui proiectare si constructie a durat doua decenii.
In 1920, la Geneva, se semnaza “Protocolul privind constituirea Curtii Permanente de Justitie Internationala” cu sediul la Haga.
In 1934 se inaugureaza Spitalul de Urgenta din Bucuresti, actualul Spital de Urgenta Floreasca.
In 1949 se semneaza decretul privind infiintarea Camerei de Comert Exterior a României.
In 1967 se efectueaza cu succes primul transplant de inima din lume de catre chirurgul sud-african Christian Barnard, intr-un spital din Cape Town.
In 1977 se inaugureaza lucrarile de constructie a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II.
In 1987 Adunarea Generala a ONU adopta rezolutii initiate de România privind reducerea bugetelor militare, reglementarea pasnica a diferendelor dintre state si dezvoltarea bunei vecinatati.
In 1993 incepe sa emita Radio Romantic.
In 1857 se naste Joseph Conrad (Józef Teodor Konrad Korzeniowski), scriitor britanic de origine poloneza; in 1900, Richard Kuhn – biochimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1938; in 1939, Gheorghe Marmureanu – seismolog român; in 1948, Ozzy Osbourne – solistul trupei Black Sabbath; in 1960, Julianne Moore – actrita americana, iar in 1965, Katarina Witt – patinatoare germana.
In 1789 moare Claude Joseph Vernet, pictor francez; in 1888, Carl Zeiss – inventatorul sticlei Zeiss; in 1919, Pierre-Auguste Renoir – pictor francez; in 1991, Petre Tutea – filosof român, iar in 2014, Corneliu Fânățeanu – tenor român.