Ingrediente:
Pentru blat:
200 g făină
130 g zahăr
un sfert de linguriţă sare
170 g unt nesărat, de la frigider, tăiat cubuleţe
Pentru cremă:
6 ouă mari
390 g zahăr
220 ml zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
65 g făină
zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare:
Cuptorul se preîncălzeşte la 160 de grade Celsius. Într-un castron adânc se amestecă făina cu zahărul şi sarea. Se adaugă untul şi se amestecă folosind un mixer, la viteză medie, până capătă un aspect sfărâmicios, ca un nisip umed. Se pune într-o tavă unsă cu puţin unt şi se presează uşor pe fundul tăvii. Blatul se coace 20-25 de minute, până devine auriu. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius şi se începe pregătirea cremei. Într-un castron se bat ouăle cu zahărul. Se adaugă zeama de lămâie, apoi făina şi se omogenizează. Crema se toarnă peste crustă. Se coace 40-45 de minute, până când crema se aşază.
Se răceşte la temperatura camerei, apoi se dă la rece aprox. o oră. Când s-a răcit bine, se porţionează şi se pudrează cu zahăr.