Semnificatiile zilei de 30 ianuarie

Astazi este Ziua Internationala a Nonviolentei in Scoli, initiate cu scopul de a promova ideea de educare a copiilor in armonie, solidaritate si respect. Mesajul principal al zile este “dragoste universala, nonviolenta si pace”. Data a fost aleasa pentru a aduce un omagiu mortii lui Mahatma Gandhi, supranumit parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolenta, care afirma: “non-violenta este arma celor puternici.” Toate formele agresiunii intalnite in scoli, de la imbranceli si jigniri, pana la injurii, vulgaritati, intimidarile fizice si verbale, trebuie sa dispara iar toate relatiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-parinte trebuie dezvoltate pe baza de armonie si toleranta continua, in care puterea de convingere a cuvantului si nu a violentei trebuie sa primeze intru dezvoltarea personala armonioasa si echilibrata a tuturor tinerilor. Initiativa mondiala de a acorda atentie sporita educarii nonviolentei dateaza inca din 1964. Din nefericire insa violenta in scoli a devenit un fapt obisnuit al timpurilor actuale, atat la nivel fizic, cat si verbal, un motiv in plus pentru a acorda mai multa atentie educatiei, principiilor si valorilor morale.

In 1820 Edward Bransfield descopera Antarctica.

In 1933 in Germania se instaureaza dictatura hitlerista prin numirea lui Adolf Hitler in functia de cancelar al Germaniei.

In 1948 este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al miscarii de eliberare a Indiei, marcata drept “Ziua martirilor”.

In 1969 are loc ultimul spectacol public al trupei Beatles, pe acoperisul Records Apple din Londra, concert – improvizatie intrerupt de politie.

In 1991, la Bruxelles, “Grupul celor 24” hotaraste sa includa România intre tarile est-europene beneficiare de asistenta in cadrul programului PHARE, program initiat in 1989 ce avea in vedere ajutorarea prin credite si asistenta tehnico-economica a fostelor tari socialiste.

In 1992 are loc reuniunea Consiliului de Ministri ai CSCE – Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, care din 1994 se numeste Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, OSCE – la Praga; se adopta “Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a institutiilor si structurilor CSCE” si “Declaratia Consiliului CSCE cu privire la neproliferare si transferul de arme” .

In 1882 se naste Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea presedinte al SUA; in 1931, Gene Hackman – actor american; in 1937, Vanessa Redgrave – actrita britanica; in 1951, Phil Collins – muzician britanic in trupele Genesis, apoi Brand X, iar in 1961, Laura Grunberg – scriitoare româna.

In 1897 moare Constantin Gogu, matematician si astronom român, membru corespondent al Academiei Române; in 1926, Bucura Dumbravă – prozatoare română, prima femeie care ajunge pe Varful Omu; in 1951, Ferdinand Porsche – constructor german de automobile, cea mai celebra constructie a sa fiind “VW Käfer”, iar in 2015, Jeliu Jelev – politician bulgar, fost președinte al Bulgariei.

Adauga un comentariu

*