Semnificatiile zilei de 27 februarie

Astazi este Ziua Internationala a Ursului Polar – un animal ce traieste in zona Oceanului Artic si este cel mai mare pradator intalnit pe uscat. Ursii polari se hranesc in special cu foci si pesti si vietuiesc in Alaska, Canada, Rusia, Groenlanda si Norvegia. Adultii de sex masculin pot sa ajunga la o greutate de 700 de kilograme si atunci cand se ridica in doua labe pot atinge o inaltime de 3 metri, in timp ce femelele ating doar jumatate din dimensiunile si greutatea masculilor. Femelele nu se imperecheaza pana la varsta de 5 ani iar pana cand puii nu fac 3 ani ele nu se vor imperechea din nou. Nou-nascutii isi petrec primele luni din viata intr-un barlog de gheata construit de mama lor. Simpaticele animale au ajuns pe lista mamiferelor protejate de lege din cauza incalzirii globale, a vanatorilor excesive si a poluarii ce otraveste zone tot mai intinse de pe Pamant. International Union for Conservation of Nature a anuntat ca daca tendinta climatica continua, ursii polari ar putea sa dispara in urmatorii 100 de ani. Ei reprezinta prima specie amenintata cu disparitia in urma pierderii habitatului, consecinta a schimbarilor climatice. Pe timp de vara, gheata care se pierde in zona arctica este egala cu dimensiunea Romaniei, Bulgariei, Italiei, Spaniei, Frantei, Germaniei si Suediei la un loc.

In 1477 este infiintata cea mai veche universiate din Scandinavia, in Uppsala, Suedia, in urma aprobarii printr-o bula papala a Papei Sixt al IV-lea.

In 1626 este interzisa practicarea duelurilor printr-un edict promulgat de cardinalul Richelieu.

In 1900 ia fiinta FC Bayern München.

In 1932 revista “Nature” publica un articol de James Chadwick prin care se descria existenta neutronului.

In 1940 biochimistii americani Martin Kamen si Sam Ruben descopera izotopul carbon-14.

In 1951 intra in vigoare al 22-lea Amendament al Constitutiei Statelor Unite ale Americii care limita termenul prezidential la un maximum de doua mandate.

In 1711 se naste Constantin Mavrocordat, domnitor al Tarii Românesti si al Moldovei; in 1902, John Steinbeck – scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1962 si al Premiului Pulitzer; in 1903, Ion Irimescu – sculptor român, membru al Academiei Române; in 1925, Marin Constantin – dirijor român; in 1932, Elisabeth Taylor – actrita americana, iar in 1974, Colin Edwards -pilot de motociclism.

In 1920 moare Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor si un filozof al istoriei de talie mondiala, considerat printre cei mai mari istorici români, alaturi de Nicolae Iorga; in 1990, Alexandru Rosetti – lingvist si filolog român, membru al Academiei Române, iar in 2015, Boris Nemțov – politician rus de opozitie, fondator al miscarii politice „Solidarnosti”.

Adauga un comentariu

*