Dacă îţi doreşti să scapi de kilogramele în plus şi în acelaşi timp să ai grijă de sănătatea ta, ai putea să încerci dieta alcalină.
Această dietă îşi are rădăcinile în urmă cu mai bine de 100 de ani, în cercetările biologului francez Claude Bernard. El a ajuns la concluzia că mâncarea pe care o consumăm are o influenţă asupra pH-ului organismului.
Este un regim alimentar care se bazează pe un consum preponderant de alimente alcaline, cunoscute pentru că echilibrează nivelul pH-ului din sânge.
Persoanele sănătoase au pH-ul sângelui între 7,35 şi 7,45. O aciditate prea mare duce la diferite probleme de sănătate, carenţe de minerale şi vitamine, oboseală cronică. Este bine să consumăm în proporţie de 75 % alimente alcaline, restul de 25% fiind dedicat celor acide.
Legumele verzi, printre cele mai importante
Salata verde, rucola, broccoli, fasolea, ţelina, varza, conopida şi castraveţii sunt unele dintre cele mai apreciate legume alcaline. În ceea ce priveşte fructele alcaline, poţi consuma lămâi, migdale, ananas, pere, vişine, afine, cireşe, nectarine, portocale, dar şi struguri şi grepfrut, o adevărată comoară pentru organism. Tofu este un alt aliment important în dieta alcalină.
Alimente de evitat
În categoria alimentelor acide, de evitat, se încadrează carnea, mâncărurile procesate, ciupercile, brânzeturile fermentate, ouăle, produsele de patiserie, bomboanele, zahărul, alunele, untul, margarina, unele sosuri.
În ceea ce priveşte băuturile pe care nu trebuie să le consumi, este vorba despre cele carbogazoase, alcoolul, cafeaua, cât şi ceaiul verde.
Pentru ca dieta să dea rezultate, foarte importantă este şi mişcarea. Specialiştii spun că este nevoie de cel puţin 20 de minute de exerciţii fizice, în fiecare zi.
Poate fi vorba despre alergare uşoară, aerobic sau gimnastică. De asemenea, hidratarea este esenţială, aşa că nu trebuie să uiţi de cei 2 litri de apă pe care trebuie să-i bei zilnic. Poţi bea şi apă cu lămâie, ceai de muşeţel, de mentă sau de roiniţă, cât şi sucuri din legume şi fructe proaspete.
Ce beneficii are asupra sănătăţii
Fiindcă se bazează pe multe legume şi fructe proaspete, organismul tău va fi „aprovizionat“ de minerale şi vitamine, ceea ce înseamnă că vei avea o imunitatea de fier. Regimul alcalin ajută, de asemenea, şi la eliminarea toxinelor din organism.
Pentru că implică un aport redus de grăsimi animale, reduce riscul bolilor cardiovasculare şi ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge.
Sursa: http://www.clicksanatate.ro